Enquesta sobre el futur de la Floresta

«Toca demostrar que no és veritat que els partits de l'oposició s'obliden dels compromisos quan arriben al poder»

Publicat el 15 de març de 2021 a les 20:00
El passat gener es feien públics els resultats d'una enquesta adreçada al veïnat de la Floresta amb l'objectiu de conèixer l'opinió respecte a la possibilitat de tenir una major capacitat de decisió en aquells temes que afecten directament al barri. En l'enquesta també es demanava sobre quins eren els problemes que més els preocupaven, a més d'oferir un espai de comentaris perquè la persona enquestada pogués apuntar qualsevol consideració relacionada.

L'enquesta estava organitzada per la Plataforma +Autogovern per a la Floresta i la mostra recollia un 7,37% de respostes sobre un univers de 3.744 habitants majors de 16 anys. L'anàlisi sencera dels resultats es pot consultar al web.

L'interès de la iniciativa ve donat d'una banda per l'enquesta en sí, ja que és la primera vegada que es fa un treball d'aquestes característiques on es demana de manera explícita sobre el futur de la Floresta; i de l'altra per les respostes del veïnat, que es posicionen de manera clara a favor d'augmentar la capacitat de decisió en els temes que els afecten com a barri. Dit amb altres paraules, i a l'espera d'una consulta popular quan toqui, podem dir que les demandes del veïnat no són una remor de fons ni un clam de taverna.

L'enquesta, però, aporta altres dades interessants que val la pena apuntar. És remarcable l'alta participació de les dones (més d'un 60%), la qual cosa fa pensar que, entre altres coses, els espais de participació més institucionalitzats com són els plens del Consell de Barri no recullen ni de bon tros aquesta acció participativa. És interessant, també, veure la incorporació de persones nouvingudes a la dinàmica del barri que es reflecteix en percentatges homologables, la qual cosa ens recorda que la Floresta no respon a la lògica d'un barri dormitori.

Quan es demana sobre quins són els problemes més rellevants del barri, es posa de manifest que la Floresta pateix, com moltes altres àrees properes a Barcelona, els efectes d'una gentrificació que sembla no tenir aturador, essent l'habitatge el principal problema apuntat pel veïnat. Li segueixen per ordre d'importància, la neteja, el transport urbà, la mobilitat, la seguretat i el medi ambient.

Hi ha un seguit de preguntes destinades a conèixer com l'ajuntament ha abordat els problemes del barri; sobre el funcionament del Consell de Barri; i de manera molt explícita es demana sobre si el veïnat de la Floresta ha de tenir més capacitat de decisió, i per tant més competències. En aquest sentit les respostes de l'enquesta són molt clares. A la pregunta sobre si la Floresta hauria de demanar a l'Ajuntament més capacitat de decisió sobre els temes que afecten el barri, un 92,3% responen afirmativament. I per reblar el clau, a la pregunta sobre si la Floresta hauria de tenir més competències i recursos econòmics humans per resoldre els problemes del barri, un 89,8 responen afirmativament.

Aviat tindrà lloc la primera reunió amb l'equip de govern municipal per començar a parlar d'aquestes demandes, per això cal recordar el compromís que la majoria dels partits polítics van assumir públicament el dia 23 de març del 2019 en el marc del debat sobre el futur del barri. Toca demostrar que no és veritat que els partits de l'oposició s'obliden dels compromisos quan arriben al poder.