L'historiador Josep Maria Figueres, entre els guardonats pels Premis Sant Cugat 2019-2023

Els guardons es lliuraran aquest dijous, 20 de juny, a les 19h, al Teatre-auditori, en un acte presentat pels periodistes, Marina Romero i Aleix Parisé

Acte de presentació dels nous Premis Sant Cugat
Acte de presentació dels nous Premis Sant Cugat | Ajuntament de Sant Cugat
Redacció
15 de juny del 2024
Actualitzat el 18 de juny a les 11:54h

Ja es coneixen tots els guardonats dels Premis Sant Cugat de l'any 2019-2023. Aquests premis volen reconèixer la tasca o trajectòria de santcugatencs i santcugatenques durant aquest període. S'entregarà un premi individual i un de col·lectiu per cadascun dels anys.

La gala de premis tindrà lloc aquest dijous, 20 de juny, a les 19 h al Teatre-auditori en un acte presentat pels periodistes, Marina Romero i Aleix Parisé; que comptarà amb l’espectacle del monologuista, Marc Buxaderas, la interpretació de l’himne “A Sant Cugat” a càrrec d’alumnes històrics de Fusió, i l’actuació de la ballarina, Mariona Espuny. 

Els Premis compten amb una nova imatge i un logo renovats, on apareixen elements clarament identificables per a la ciutadania de Sant Cugat. Les entrades gratuïtes per veure l’acte de lliurament dels Premis es poden recollir a l’Oficina de Turisme o descarregar del web del Teatre-auditori.

El jurat dels Premis Sant Cugat de l’Any 2019-2023 ha dictat el seu veredicte. Segons recull l’acta de la reunió del jurat, les persones i entitats premiades són:

Any 2019

  • Categoria individual: premi Sant Cugat de l’Any 2019 per aOusman Umar, per fundar al seu país NASCO TECH, la primera empresa social que genera oportunitats laborals per als graduats de Ghana. Nascut a Ghana el 1988, va arribar a Catalunya el 2005, després d’un llarg viatge travessant el desert del Sàhara i l’Estret de Gibraltar en pastera. Valldoreixenc d’adopció, Ousman Umar és president i cofundador de l’ONG NASCO Feeding Minds.
  • Categoria col·lectiva: premi Sant Cugat de l’Any 2019 pels santcugatencs Sergi Subirà, Albert Martínez i Guim Martínez, de l’empresa In Extremis Film Services, per aconseguir un Premi Goya als millors efectes especials per la pel·lícula Superlópez. In Extremis Film Services és una empresa dedicada al desenvolupament d’escenes de risc i efectes especials des de fa més d’una dècada.

Any 2020

  • Categoria individual: premi Sant Cugat de l’Any 2020 per a Oswaldo Romero, per posar punt final a una llarga i extensa trajectòria com a professor impulsor de l’esport escolar santcugatenc. El curs 2020-2021 es va jubilar, després de més de 40 anys dedicats a potenciar l’activitat física a l’escola Joan Maragall i al Club Muntanyenc. Ha estat un dels pioners de la pràctica de l’atletisme en pista a Sant Cugat.
  • Categoria col·lectiva: premi Sant Cugat de l’any 2020 per a l’Entitat de Música Tradicional de Sant Cugat, per celebrar el seu 10è aniversari amb un programa d’activitats commemoratives. Aquesta entitat treballa des de fa 12 anys per difondre i impulsar la música tradicional a la ciutat. En poc més d’una dècada, s’ha convertit en un referent per a moltes altres entitats locals de cultura popular que necessiten música tradicional en els seus aplecs i trobades.

Any 2021

  • Categoria individual: premi Sant Cugat de l’Any 2021 per Àlex Florensa, per consolidar el projecte Transeinescat, amb la celebració de la 3a edició. Transeinescat és una ruta caminant per Catalunya per conscienciar la població sobre el problema de les addiccions i les drogodependències. Florensa és Màster en drogodependències i Màster en psicologia clínica. Al capdavant d’EINES, un centre de rehabilitació i reinserció per a persones drogodependents, ha desenvolupat una enorme tasca ajudant persones amb problemes d’addiccions.
  • Categoria col·lectiva: premi Sant Cugat de l’Any 2021 pel projecte Fem-50 de commemoració dels 50 anys del primer equip de futbol femení del Sant Cugat FC. El projecte Fem-50 va servir per celebrar el 50è aniversari de la creació del primer conjunt femení del club vermell-i-negre, la temporada 1971-72. El Sant Cugat FC ha destacat sempre per la seva sensibilitat envers l’esport femení i l’esport adaptat.  El primer equip femení del club va ser un dels 18 participants en la primera competició femenina de la història de la Federació Catalana de Futbol.

Any 2022

  • Categoria individual: premi Sant Cugat de l’Any 2022 per a sSam Abrams, per la celebració del seu 70è aniversari i la publicació commemorativa del llibre “D. Sam Abrams, el compromís amb la literatura”, on es recullen una cinquantena d’articles seus sobre literatura i modernitat. Abrams, nascut a Beckley, West Virginia, l’any 1952, i arrelat a Valldoreix des dels anys 70 del segle passat, compta amb una llarga trajectòria de més de quaranta anys al servei  infatigable de la literatura. Abrams, sempre des d’un posicionament crític i constructiu, ha repassat al llarg dels anys les novetats literàries dels Països Catalans, alhora que ha exercit de pont entre la literatura catalana i la literatura angloamericana.
  • Categoria col·lectiva: premi Sant Cugat de l’Any 2022 per a Fusió, escola de música i dansa, per celebrar el seu 50è aniversari al servei de la cultura de Sant Cugat, com a centre de referència i fortament implicat en el moviment associatiu de la ciutat. L’Escola Fusió va ser fundada el curs 1972-1973 per Pilar Roig. Actualment, el centre disposa d'un equip directiu format per professionals de llarga experiència com Gemma Navarra i Núria Pinyol.

Any 2023

  • Categoria individual: premi Sant Cugat de l’Any 2023 per Laia Cid, per quedar Campiona de Catalunya Absoluta sub-8 i Campiona d'Espanya d’escacs. Jugadora santcugatenca d’escacs de només 8 anys, el 2023 va ser també vuitena en el Campionat d'Europa i 32a en el Mundial Femení sub-8, que es va jugar a Egipte.
  • Categoria col·lectiva: premi Sant Cugat de l’Any 2023 per a l’Entitat Sardanista de Sant Cugat, per acollir com amfitriona la capitalitat de la sardana. L'Entitat Sardanista de Sant Cugat és una associació cultural molt arrelada que té com a objectiu fomentar la sardana en tots els seus vessants a través de l’organització d'activitats i esdeveniments.

Josep Maria Figueres, Premi extraordinari

Josep Maria Figueres, historiador, escriptor i professor de la UAB, rebrà de mans de l’alcalde, Josep Maria Vallès, una peça artística exclusiva creada per l’escultor santcugatenc, Pep Codó. Aquesta obra d’art s’inspira en el passat agrícola i d’arrelament a la terra de Sant Cugat. I per fer-ho, se centra en la tradició santcugatenca de lluir una fava com si fos un penjoll valuós durant l’Aplec de Sant Medir, com a record i símbol del nostre passat.

Nascut a Vilanova i la Geltrú, però molt arrelat a Sant Cugat, Josep Maria Figueres és autor de mig centenar de llibres sobre periodisme català, catalanisme polític i història cultural. També és autor d’un centenar de monografies sobre la història del periodisme català, com el dedicat als Papers de Salamanca. Història d’un botí de guerra (amb J. Ferrer i J.M. Sans Travé, 1996).  Ha analitzat la visió de la realitat catalana des de la premsa de Madrid a El País a Catalunya. Anàlisi de la presència del diari El País a Catalunya (1982-1985) (1986) i Història de l’anticatalanisme. El diari ABC i els seus homes (1997).

Col·labora en revistes i diaris, i ha comissariat diverses exposicions, entre d’altres Aurora. La Segona República a Sant Cugat del Vallès (2006). És director de Gazeta, de la col·lecció “Memòria del segle XX”, coordinador de les Jornades d’Història de la Premsa, membre del consell assessor del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i de la junta de la Societat Catalana d’Estudis Històrics. Ha obtingut diversos guardons pels seus estudis.