La Casa Aymat es queda petita en la primera conferència del nou cicle d'«Enraonar» sobre la degradació democràtica

Un debat sobre la crisi de les democràcies liberals inaugura el nou cicle de pensament i debat d'"Enraonar"

Publicat el 20 de gener de 2020 a les 21:30
Actualitzat el 20 de gener de 2020 a les 21:43
El periodista, filòsof i escriptor Josep Ramoneda, de la mà de la periodista i coordinadora Carme Colomina, ha omplert la Casa Aymat de Sant Cugat. Una conferència que ha aplegat a més d'un centenar de persones deixant petita la sala prevista per acollir l'acte. Així doncs, amb èxit d'assistència, s'ha donat el tret de sortida al nou cicle d'hivern de debat d'"Enraonar" sobre la "degradació democràtica" que s'allargarà durant les properes setmanes.

La crisi de les democràcies liberals i el seu impacte sobre la població han centrat el primer debat obert amb el públic del cicle. El periodista de Cervera ha reflexionat sobre les llibertats, les desigualtats i els valors que s'observen en el món actual. "És compatible la democràcia liberal amb el camí per on avança la societat d'avui dia?", preguntava Ramoneda. 

La crisi de 2008, la revolució digital, la victòria electoral de Trump, la deriva autoritària dels governs o el ressorgiment dels feixismes són altres temàtiques que també han sorgit i han estat debatudes al llarg de l'esdeveniment.

Les coordinadores del cicle d'hivern d'"Enraonar" Carme Colomina i Cèlia Cernadas han estat les encarregades d'obrir el nou període de conferències aquest dilluns 20 de gener en un acte que ha tingut lloc a la Casa Aymat de Sant Cugat.
 

Carme Colomina i Josep Ramoneda, conferenciants del nou cicle de pensament i debat Foto: Sergi Baixas


Futurs cicles

"Fake News i xarxes socials. Conspiracions i desobediència civil"; "D'un món més obert a un món més tancat: l'America First de Donald Trump"; o "L'Europa fortalesa. Murs visibles i invisibles davant les migracions"; són alguns dels títols de les conferències previstes. També acompanyats de tallers de lectura com ara "Fatxa. Com funciona el feixisme i com ha entrat a la teva vida" de Jason Stanley o "La muerte de la verdad" de Michiko Kakutani. El calendari i horaris del conjunt d'activitats del cicle programades al llarg de les pròximes setmanes es pot consultar aquí.

Un programa de pensament, reflexió i interacció social liderat per l'ajuntament de Sant Cugat amb la col·laboració d'institucions com el CIDOB, Barcelona Centre for International Affairs, UNIPAU, Universitat Internacional de la Pau i l'Ateneu Santcugatenc. El conjunt del programa es pot visualitzar aquí. Les activitats tindran lloc en diferents dies a les 19 h a la Casa Aymat. 

"Enraonar"

L'objectiu d'"Enraonar" és obrir un espai de reflexió pública sobre temes centrals de la societat contemporània a partir del pensament filosòfic, científic, polític, econòmic, jurídic, literari i artístic. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, creu que la iniciativa "és fonamental per crear espais de diàlegs, que avui en dia són molt necessaris”; mentre que la tinenta d'alcaldia Esther Madrona senyala que “cada vegada és més evident que ens cal un espai pel pensament i justament això és el que proposem: un programa de reflexió tranquil·la”.

El cicle "Enraonar" és una activitat de debat gratuïta obertes a tothom organitzades en diverses conferències, tallers de lectura i un curs d'hivern a la Universitat Internacional de la Pau.El cicle, coordinat per les periodistes santcugatenques expertes en relacions internacionals Carme Colomina i Cèlia Cernadas, comptarà amb la participació de diverses personalitats de diferents àmbits de la societat com ara l'activista social Simona Levi o dels periodistes Jordi Barbeta, Raquel Sans o Agus Morales, entre molts d'altres.

El primer cicle que va tenir lloc al setembre de l'any passat va posar sobre la taula el cicle “Pensar, sentir, fer la revolució feminista” amb conferències, taller de lectures i cinefòrum, coordinat per Begonya Saez. Per altra banda, el proper cicle s'estrenarà durant la primavera del 2020 sota el títol "Ètica, drets i deures" a càrrec de Victòria Camps.