El dimarts 14 d’abril de 1936 era el cinquè aniversari de la proclamació de la República. Feia només dos mesos, el 16 de febrer, que s’havien celebrat les eleccions generals que van posar fi al Bienni Negre, l’etapa de govern de dretes, i van lliurar el poder al Front Popular, l’aliança de les esquerres que aplegava diferents partits republicans, el PSOE, ERC i forces properes. Manuel Azaña va ser cridat a formar govern.
Aquell dia, el país va aturar la seva activitat per commemorar l’arribada de la República –aquest dijous se'n commemoren 85 anys-. Es vivia una tensió política des de les eleccions del febrer que desembocaria en l’aixecament militar facciós del 18 de juliol. Però res feia preveure aquest desenllaç. I menys que enlloc a Catalunya. A diferència de la resta de l’Estat, on la violència política va esdevenir habitual aquella primavera del 36, aquí es respirava “l’oasi català”, que era menys oasi del que semblava, però que permetia creure que el clima de conflicte es resoldria.
Les eleccions del 16 de febrer van suposar la recuperació de la Generalitat, suspesa després del 6 d’Octubre del 34, i el retorn del president Companys. Però tot i que d’això feia tan sols unes poques setmanes, semblava que havia passat molt de temps. Barcelona va ensenyar, aquell darrer 14 d’abril en pau, un rostre festiu. Els comerços van tancar i els edificis oficials, inclosos els militars, mostraven una estampa singular: banderes republicanes i catalanes convivien als balcons.
El passeig de Gràcia va ser l’escenari d’una desfilada militar davant de les autoritats. Abans, a la Diagonal, aleshores avinguda del 14 d’Abril, Lluís Companys va retre revista a les tropes de la guarnició. Abans, el president de la Generalitat va anar a recollir-se davant la tomba de Francesc Macià, mort el desembre del 1933. Allí, acompanyat dels eu govern, Companys va fer un discurs abrandat en què va dir: “Després de jornades doloroses en què la bandera catalana ha restat incòlume, som de nou aquí per rendir tribut a la tomba que guarda les restes del restaurador de les llibertats catalanes”. Però potser va intuir que l’aparent placidesa de l’instant amagava un parany, ja que al final del seu parlament, adreçant-se al president mort, va exclamar: “Ajuda’ns”.
Cap al vespre, al Palau Nacional de Montjuïc, la festa continuava. S’hi va celebrar una revetlla popular, durant la qual es va elegir Miss Catalunya d’entre una colla de concursants, pubilles de totes les comarques. La guanyadora va ser Natàlia Ferré, “pubilla de Lleida”. La gresca a Montjuïc va allargar-se fins a la matinada.
Trets a Madrid
A Madrid, la celebració ja va tenir un aire més tenebrós. Hi va haver desfilada militar al passeig de la Castellana. Era un dia assolellat, però que es va anar emboirant a mesura que avançava el matí, fins que una pluja tempestuosa va castigar el públic present. El president de la República, el moderat Niceto Alcalá Zamora, havia estat destituït per les Corts el 7 d’abril, forçant i molt la Constitució, en una de les operacions polítiques més estúpides de la Segona República.
La caiguda d’Alcalá Zamora va acabar d’espantar elss ectors més cosnervadors. El maig següent, Manuel Azaña es va convertir en nou presdient. Però aquell matí, mentre queia la pluja, qui va passar revista a les tropes era Martínez Barrio, president de les Corts, que va arribar xop a la tribuna d’autoritats. Moltes de les tropes que van desfilar davant seu sortirien al carrer, el juliol, per intentar derrocar el règim.
Mentre se celebrava la desfilada, es van sentir trets. Grups armats de signe divers començaven a dirimir ja per la força les seves disputes. Dos dies després, el 16 d’abril, un escamot armat va assassinar el falangista Andrés Sáenz de Heredia, cosí de José Antonio Primo de Rivera, el que va desfermar un seguit de revenges sagnants que enllaçarien amb l’esclat de la guerra. A Barcelona, abans que acabés el mes, sicaris de la FAI van donar mort al comissari d’Ordre Públic de la Generalitat, Miquel Badia, i el seu germà. La tragèdia es conjurava contra la primavera efímera d’aquell 36.
1936, el «darrer» 14 d'Abril
Aquest dijous es commemoren 85 anys de la proclamació de la Segona República | A Barcelona, l'any 1936, Companys es va recollir davant la tomba de Macià mentre Madrid ja era escenari de tirotejos i violència
Ara a portada
Publicat el 13 d’abril de 2016 a les 20:05
Actualitzat el 13 d’abril de 2016 a les 20:17
Et pot interessar
-
Societat Mor un cavall a la Trobada Nacional dels Tres Tombs a Barcelona
-
Societat Aquestes són les carreteres més mortíferes en el primer tram d'any negre a Catalunya
-
Societat Alerta per un satèl·lit soviètic descontrolat que pot impactar amb la Terra de manera imminent
-
Societat Més de 1.000 menors van trucar al telèfon de prevenció del suïcidi el 2024