200 famílies denuncien una «estafa» de més de 200.000 euros en honoraris a una immobiliària

Els arrendataris recorden que el pagament als gestors de finques està en ple debat de la llei d'habitatge estatal, i reclamen que es fixi l'obligatorietat que sigui el propietari del pis qui es fa càrrec dels costos en tots els casos

Publicat el 21 de març de 2023 a les 13:07
Enganyar centenars de llogaters per treure'ls milers d'euros. Això és el que han denunciat unes 50 famílies a peu de carrer a Barcelona que ha passat els últims anys, tot assenyalant l'entesa entre la immobiliària Rentaz i la família gran propietària de pisos Monleón-Pagès. En total, els acusen d'haver dut a terme una "estafa" que superaria els 200.000 euros aconseguits de manera il·lícita, segons el Sindicat de Llogateres. La clau de tot plegat: els honoraris. 

"La immobiliària Rentaz ens va dir que la propietat era una persona física i que, per tant, havíem de pagar els honoraris", explica Júlia Martínez, quan es va interessar per un pis on anar a viure amb la seva parella. Els cost de la gestió de la immobiliària era de 1.340 euros, en aquell cas. Si el propietari és persona física -un particular-, qui es fa càrrec d'aquest pagament és el llogater. Si és persona jurídica -una empresa-, la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) obliga la propietat a ser qui s'ocupi de satisfer el preu de la gestió. Així es va fixar l'any 2019. 

Tanmateix, Martínez es va trobar, quan estava a punt de signar el contracte, que la propietat del pis que llogaria no era una persona física, com li havien dit. Era una empresa. Es va queixar, però la resposta que va rebre no va ser la que esperava. "Ens van dir que aquests propietaris ho feien sempre així", recorda ara. I com necessitaven el pis i tenien dubtes, van acabar acceptant. "Després vam descobrir que ens havien enganyat", exposa ara la llogatera. Aquest diari ha pogut comprovar documentalment que li van fer pagar la gestió immobiliària, malgrat instal·lar-se en un pis d'una companyia.

Com ella hi ha més de 200 famílies llogateres amb un perfil similar, que viuen a una trentena de finques, propietat d'una mateixa família que té repartits els béns immobles en diverses companyies. Es tracta dels Monleón-Pagès, que compaginen l'activitat immobiliària amb la distribució de matèries primeres al sector farmacèutic amb la companyia Altaquímica.


Més enllà dels honoraris

Contactats per Nació, tant la família gran propietària com la immobiliària Rentaz han derivat la representació del seu cas a l'advocat Jordi Albós, del despatx Andersen. "Si es fan reclamacions, es valoraran, però a hores d'ara no em consta aquesta situació d'honoraris cobrats que denuncien", ha resumit el lletrat. 

Arbós és conscient que el Sindicat de Llogateres i desenes d'afectats s'han desplaçat aquest matí fins al carrer Pau Claris, on hi ha el despatx de la gestora de finques, per exposar la queixa. Tanmateix, ningú els ha obert la porta. I encara no hi ha respostes a les protestes veïnals, que també denuncien greus mancances de manteniment en els edificis. "Jo he enviat diversos burofaxos. La porta de l'edifici no funciona. Ens entren a robar. L'antena fa mesos que no la reparen", exposa Margarita Vigil, històrica llogatera d'un bloc ubicat entre el carrer Ausiàs Marc i Roger Flor, i on es cobren lloguers de 1.800 euros. "Tenim un forat al sostre. Humitats, esquerdes... S'està fent molt difícil viure-hi", afegeix la Patrícia, una llogatera d'una altra finca, també gestionada per Rentaz i propietat de la mateixa família.


Els honoraris, a debat a la llei estatal

En aquest cas, es barreja la denúncia de dos greuges: les manques de manteniment i els honoraris. Però només un d'aquests elements està sent objecte d'intensa discussió al voltant del govern estatal, en la negociació de la llei de l'habitatge amb els socis parlamentaris com ERC o EH Bildu. El Sindicat de Llogateres assegura que el PSOE -el més reticent a aplicar mesures de regulació i exigència al sector immobiliari- hauria acceptat el marc general que els honoraris no s'haurien de repercutir sobre els llogaters, ni en els casos de particulars ni amb empreses. Ara bé, encara hi hauria una escletxa que permetria fer que siguin els arrendataris qui se'n faci càrrec, i l'entitat pel dret a l'habitatge pressiona perquè això també es descarti i es remarqui "de forma nítida" que només poden pagar aquest cost de les immobiliàries els propietaris.

Normalment, els honoraris es calculen en base al 10% de la renda anual del pis, i s'hi afegeix el 21% de l'IVA. Això a Barcelona implica una despesa directa inicial d'uns 1.500 euros de mitjana. En el cas de les famílies de les finques Monleón-Pagès, que s'han trobat aquesta realitat els últims tres anys, les quantitats sumarien més de 200.00 euros. I això ha portat els llogaters a demanar una compensació immediata o, si res no canvia, es plantegen emprendre "accions legals", ha anunciat Júlia Martínez.