Acaba el desallotjament del «banc expropiat» de Gràcia després de 9 hores

L'operació se salda sense detinguts | Colau recorda que l'anterior govern de Xavier Trias va decidir pagar uns mesos de lloguer | Els Mossos treuen del local una persona lligada a un bidó de ciment

Publicat el 23 de maig de 2016 a les 17:55
Un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra ha començat a desallotjar a les 9.30 hores d'aquest dilluns l'anomenat "banc expropiat" de Travessera de Gràcia, al barri de la Vila de Gràcia de Barcelona, en compliment d'una resolució judicial. L'operació s'ha allargat fins les set de la tarda, quan els agents han comprovat que ja no quedava ningú dins l'edifici, i s'ha saldat sense detinguts, segons han informat fonts dels Mossos a aquest diari. 

A l'interior del local, que havia sigut una oficina bancària, hi havia dues persones tancades a una càmera cuirassada lligades a bidons de ciment. Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat a NacióDigital que a mitja tarda ja n'han tret una.
  Al desallotjament hi han participat com a mínim una desena de furgons dels Mossos, els quals han acordonat els carrers adjacents i només deixen accedir a veïns i compradors de les botigues de la zona. 

A la plaça de la Revolució s'ha organitzat una concentració de rebuig a partir de les 20.00h. Tot i això, durant el dia ja hi ha hagut mostres de rebuig, i a les 10.00 hores una trentena de persones ja s'havien concentrat a la plaça. Portaven una pancarta on s'hi podia llegir: "El banc expropiat es queda a Gràcia".

Colau afirma que és "un tema entre privats"

L'alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que es tracta "d'un tema entre privats que s'ha resolt jurídicament", i que en aquest cas s'ha rebutjat la mediació municipal, segons ha dit en ser preguntada durant la presentació del Pla Director de la Guàrdia Urbana.

Es dóna el cas que l'Ajuntament va pagar uns mesos el lloguer del local. Colau ha recordat que ho va decidir el govern anterior de Xavier Trias, i creu que va ser "una mala utilització dels diners públics per intentar tranquil·litzar la situació en període electoral".

El local es va ocupar el 2011

L'edifici havia sigut oficina de Caixa Tarragona, entitat que va passar a formar part de Catalunya Caixa. El local es va ocupar el 2011 i s'hi han desenvolupat diverses activitats com cinefòrums, debats i una "botiga gratuïta" de roba.

No va ser fins al maig del 2013 quan Catalunya Caixa va fer arribar una demanda civil als okupes per desallotjar-lo Des de llavors s'han succeït diversos litigis i el local ha passat a mans d'una immobiliària, la qual va aconseguir una sentència de desallotjament el 2014. No obstant això, no es va desallotjar perquè el govern de Xavier Trias va decidir pagar uns mesos de lloguer, el quan l'executiu d'Ada Colau no ha renovat.

 

Protesta a la plaça de la Revolució de Gràcia en contra del desallotjament del Foto: Jordi Bes