Així viuen els adolescents el confinament: molt mòbil, moltes sèries i poques videotrucades

Una enquesta d'Adolescents.cat realitzada a més de 10.000 joves mostra la seva rutina

Els adolescents porten més de cinc setmanes totalment confinats
Els adolescents porten més de cinc setmanes totalment confinats | Unsplash
20 d'abril de 2020
Actualitzat: 14 de maig, 13:52h
Ja fa més de cinc setmanes que els adolescents estan totalment confinats a casa. Com ho porten? Quin ús o abús del mòbil fan? Només miren sèries o també llegeixen? Com s'informen?  Una enquesta d'Adolescents.cat, el portal juvenil vinculat a NacióDigital, realitzada a més de 10.000 joves quan es complia la quarta setmana de confinament ofereix una radiografia del dia a dia dels adolescents catalans.

Malgrat portar un mes sencer tancats a casa en respondre l’enquesta, quasi un 47% dels joves manifestaven estar bé o molt bé. Un 42%, en canvi, admetien un estat d’ànim regular mentre que poc més del 10% reconeixen estar malament o molt malament.



La resposta a l'enquesta va ser massiva: més de 10.200 joves van contestar les 13 preguntes formulades en només 48 hores. "Tenien moltes ganes d'explicar les seves sensacions i també volien saber els resultast globals per veure si compartien la situació amb la resta de joves", explica Roger Carandell, periodista i fundador d'Adolescents.cat. De fet, la idea de fer l'enquesta va sorgir de l'allau de consultes i missatges expressant malestars i preocupacions arran del confinament.

Des que es va decretar l’estat d’alarma, que els joves passen gran part del dia a l'habitació, miren moltes sèries i utilitzen molt el telèfon… però fan poques videotrucades. Un 70% dels adolescents destina un mínim de 4 hores al dia al mòbil mentre que només un 1,7% ho fa menys d'una hora.

De fet, la majoria dels adolescents dedica les seves estones lliures a les pantalles: l’activitat preferida per entretenir-se són les sèries i les pel·lícules (40%); la lectura de llibres, en canvi, és del 4,1%. Les videotrucades, per contra, són menys habituals del què seria esperable. Quasi un 60% dels joves en fa una sola o cap mentre que menys del 8% en fan 4 o més.

Ara bé, tot i que el consum de dispositius electrònics sigui elevat, no vol dir que no es mantinguin actius. Quasi un 70% dels joves fa esport un mínim de 2-3 dies a la setmana i només un 8% no ha realitzat exercici físic des de l'inici de l’estat d’alarma.

Enquesta joves i confinament by naciodigital on Scribd



 Ben informats... però amants de teories conspiratòries


El 36% dels joves es passa els dies del confinament a la seva pròpia habitació i només un 7% realitza activitats amb la família. Pel que fa als estudis, gran part dels adolescents (49%) destina entre 1 i 3 hores a la feina escolar i un 35% admet que la incertesa sobre el futur acadèmic li genera malestar.

La gran majoria (55%) dels joves segueix l'actualitat del coronavirus als mitjans i ho fa a través de la televisió (54%). El WhatsApp serveix per xatejar però no per informar-se (1,3%) mentre que els diaris digitals, amb un 12%, són l'únic mitjà que intenta fer ombra a la tele en la dieta informativa dels adolescents catalans.



Malgrat informar-se per mitjans convencionals, però, abonen les teories conspiratòries. Un 40% dels enquestats està bastant o molt d'acord que “la pandèmia ha estat intencionada i escampada amb interessos polítics/econòmics”.
 

 Que han après de la situació?


Un 44% dels joves enquestats creu que el confinament li ha aportat coses positives, com ara aprendre a valorar més la seva família i gaudir dels petits moments. A continuació es recullen algunes de les respostes que joves d’arreu de Catalunya han contestat a la pregunta  “quina lliçó t’has endut d’aquesta situació?”:

 “Que a vegades ens fa falta aturar-nos per adonar-nos del que realment volem aconseguir, amb qui volem estar i trobar-nos a nosaltres mateixos”. - 17 anys

 “No hi ha res segur en aquesta vida. Els plans meravellosos que puguem tenir poden canviar d'un moment a l'altre sense poder-hi fer res”. - 21 anys

 “Som molt afortunats de poder veure la gent que estimem quan volem” - 16 anys 

 “Que durant tot aquest temps hem estat fent mal al món. Amb tot això que està passant crec que hauríem d'agafar consciència sobre les nostres accions i les repercussions que poden tenir”.  - 16 anys

 “He après a no deixar per demà el que pugui fer avui perquè en qualsevol moment les coses poden canviar”. - 15 anys

 “Que al final del dia només i sempre ens tindrem a nosaltres mateixes, així que val més acceptar-nos i aprendre a conviure amb el que som i com som”. - 17 anys

 El consultori confinats


Arran de la crisi del coronavirus, la direcció general de Joventut i Adolescents.cathan obert un consultori psicològic en línia específic sobre les preocupacions i dubtes derivats del confinament. Aquest recurs permet als joves publicar les seves consultes de manera anònima i ser atesos amb rapidesa i professionalitat per part d’una psicòloga.

El consultori dedicat al confinament, se suma als tres consultoris ja actius al web d'Adolescents.cat i dividits en tres grans temàtiques: psicologia, sexualitat i alimentació i imatge corporal.

Des de l'inici de l'estat d'alarma, els consultoris han rebut més de 400 consultes, la majoria de les quals (70%) vinculades amb les relacions sentimentals a distància i l’ansietat. A banda d’aquestes dues problemàtiques, als joves també els costa gestionar la convivència amb els pares i conciliar el son, fet derivat, sobretot, de l’ús i l’exposició continuada a les pantalles.

Continguts relacionats: