
Pancarta al Raval contra el desallotjament de l'Espai de l'Immigrant Foto: @EspacioInmigran
El desallotjament previst per aquest dimecres de l'Espai de l'Immigrant, que acull el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, s'ha ajornat 45 dies, segons ha explicat aquest dimarts a NacióDigital un membre de la comissió de comunicació de l'espai, i ha informat aquesta iniciativa a través del seu perfil de Facebook. L'Espai de l'Immigrant i el sindicat desenvolupen la seva activitat al número 2 del passatge Bernardí del barri del Raval de Barcelona, i afirmen que l'edifici també funciona d'habitatge per unes 15 famílies.
Segons el citat membre de l'espai, el motiu de l'ajornament és que els Serveis Socials puguin buscar una alternativa per les 15 famílies que resideixen a l'edifici "en situació de precarietat". L'ajornament ha agafat per sorpresa l'espai, el qual els últims dies havia organitzat unes jornades "de resistència", amb activitats a la Rambla del Raval. També havia previst un esmorzar per aquest mateix dimecres per fer front al desallotjament, però també ha quedat suspès.
L'Ajuntament ha fet de mitjancer entre la propietat i les persones que estan a l'edifici, han explicat aquest dimarts fonts municipals, les quals es mostren convençudes del fet que la tasca del consistori pot haver contribuït a l'ajornament. Han explicat que, en cas que més endavant es desallotgi l'edifici, l'Ajuntament hi enviaria el Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB) per saber la situació de les famílies, detectar si conviuen amb menors i oferir una solució habitacional. També s'ha ofert per buscar un espai alternatiu a l'Espai de l'Immigrant, el qual no ho ha demanat.La #ResistenciaMigrante sigue hoy en las jornadas del @EspacioInmigran
— Tras La Manta (@TrasLaManta) 9 de juliol de 2016
Charlas, talleres, música… #MigraYResiste! pic.twitter.com/yKwK8OOPa9
Segons va informar l'Espai de l'Immigrant quan el juny va rebre la notificació del desallotjament, l'edifici ha acollit el seu treball social i polític durant més de tres anys. Va néixer el 2013, quan la llei de sanitat va excloure de l'accés a la salut a tots els immigrants sense papers, i des de llavors ha atès a immigrants amb necessitats d'assessoria jurídica, mèdica i psicològica. També hi ha altres col·lectius, com el sindicat de manters, el qual hi té la seu des de la seva creació a l'octubre.
La propietat de l'edifici no ha demanat cap llicència
L'Espai de l'Immigrant va criticar el juny que el desallotjament es produeix "enmig de la continuació de processos de gentrificació i turistificació del Raval", on considera que el barri preval pel turisme i no pels veïns. No obstant això, és una incògnita el futur de l'edifici. Fonts municipals han reiterat aquest dimarts que, com al juny, no consta cap llicència ni comunicat d'obres en tràmit al número 2 del passatge Bernardí.
Jornadas de #ResistenciaMigrante hoy con balconazo anticolonial antirracista y desde feminismos migrantes pic.twitter.com/uyzKyrrp74
— Espacio Inmigrante (@EspacioInmigran) 9 de juliol de 2016