El govern d'Andorra està aquest dimecres més a prop d'exigir un nivell mínim de català als nous residents i a les persones que vulguin renovar el permís per viure i treballar al país, després que hagi aprovat el projecte de la nova llei de la llengua oficial. La iniciativa de l'executiu andorrà juntament amb el Ministeri de Cultura, el Ministeri d'Educació i el Ministeri de l'Interior, atès que també hi incorporaran un article per modificar la llei d'immigració i afegir el nou requisit per als permisos de residència, serà vigent a partir de 2024. Amb tot, es demanarà un nivell molt bàsic i inicial, inferior a un A2.
[noticiadiari]2/261780[/noticiadiari]
L'objectiu és garantir que els ciutadans se sàpiguen expressar mínimament en la llengua oficial del país i, al seu torn, aconseguir una millor atenció al públic en català. La proposta sorgeix arran de l'increment de casos en què la primera atenció al públic es fa directament en castellà, sobretot en comerços i restaurants. Per això, la intenció de l'executiu és mirar de capgirar aquesta tendència i assegurar que hi hagi una conversa mínima en català en tots els àmbits.
Les persones que ja tinguin el nivell mínim i el puguin acreditar no tindran cap problema, perquè podran renovar el permís de residència amb normalitat. Ara bé, les que el sol·licitin i no tinguin ni el títol ni el nivell hauran de fer un curs de 30 hores als centres de català del país. En canvi, les que no tinguin el títol però si el nivell podran optar directament a fer una prova als mateixos centres. Finalment, els treballadors temporers quedaran exempts del requisit, però igualment es buscarà la manera d'incentivar que entenguin la importància d'aprendre l'idioma.
[noticiadiari]2/261896[/noticiadiari]
El rerefons de la llei, al capdavall, és preservar la llengua oficial i cuidar-la entre tots els ciutadans. D'aquesta manera, el govern d'Andorra també vol que les institucions i les empreses del país s'impliquin en la promoció de la llengua. Per buscar-ne la col·laboració, presentarà la llei de manera personalitzada a la Unió Hotelera, la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana.
Cal recordar que no és pas la primera vegada que es crea debat entorn de l'exigència d'un nivell mínim de català. El govern d'Andorra ja fa temps que pugna amb diversos sectors que consideren que aquesta exigència pot frenar l'arribada de professionals forans. Tot i això, l'executiu insisteix que s'ha optat per un nivell molt bàsic perquè precisament no suposi cap mena de fre per a ningú. Amb tot, defensa que és una decisió que també aportarà qualitat als visitants i millorarà la integració dels nouvinguts.
Andorra aprova el projecte de llei que obligarà els residents a tenir un nivell mínim de català
L’objectiu és trencar la tendència actual d'atendre els clients en castellà i implicar les institucions i els empresaris en la defensa de la llengua oficial

- Entrada a la seu del govern d'Andorra, en una imatge d'arxiu -
- Europa Press
Ara a portada
Publicat el 13 de setembre de 2023 a les 18:56
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest dijous 24 d'abril: es manté l'ambient assolellat
-
Societat Multes de fins a 250 euros per fer servir el mòbil amb volum al transport públic de Portugal
-
Societat Tanca un històric col·legi català amb 106 anys d'història
-
Societat Revilla considera que el rei emèrit podria recuperar el seu prestigi «portant els diners a Espanya»