Aquest és el motiu perquè t'adorms tan de pressa al sofà

L'ús del telèfon mòbil després de sopar altera el cervell i genera mals hàbits en el descans

Publicat el 11 de gener de 2023 a les 11:52
Actualitzat el 14 de gener de 2023 a les 11:29
Segur que t'ha passat, almenys, un cop. Estàs estirat al sofà llegint, mirant la tele o escollint la pròxima sèrie a què t'enganxaràs a Netflix. Tot i estar ben despert, de sobte et ve la son i tanques els ulls per descansar, creient que et passarà de pressa i podràs seguir amb el que estaves fent.

Però no. La petita estona per descansar es converteix en una migdiada d'hora i mitja i quan et despertes com pots, sobre la mitjanit, abandones la missió i et dirigeixes al llit amb l'objectiu de seguir dormint. Però no, de nou. Un cop allà estirat no aconsegueixes adormir-te, dones voltes infinites entre els llençols i et desvetlles totalment.
 

Per què m'adormo al sofà mirant la tele?

Tot i que és un fenomen súper comú en la societat, poca gent sap què és ben bé. "Aquest fenomen està integrat en l'àmbit de l'insomni", detalla el neuròleg especialitzat en trastorns del son Karol Uscamaita a RAC1.cat. I és que existeixen falses creences que ens fan pensar que sabem què és allò que ens va bé per dormir quan, en realitat, el que fomenten són mals hàbits.

La neurologia fa anys va decidir investigar persones amb problemes per dormir i d'altres que s'adormen fàcilment. El resultat: les persones que tenen dificultats per adormir-se han desenvolupat mals hàbits que els dificulten el descans. "Per exemple, creuen que adormir-se abans en un lloc diferent del llit els ajudarà després a adormir-se ràpidament, i és una falsa creença", explica el neuròleg. 
 

Per què no és aconsellable dormir en altres llocs que no sigui el llit?

El cervell funciona a partir d'hàbits. Això explica que, si sempre que s'està al sofà relaxat s'acaba dormint, el cervell entengui que el sofà és un lloc per dormir. En canvi, si quan es va al llit s'utilitza el mòbil o es fa alguna activitat que mantingui el cervell actiu, s'interpreta com un lloc d'activitat i, per tant, no idoni per a dormir. I així s'inicia un cercle viciós cada cop més fort i difícil de trencar. 

Així, és important condicionar el cervell perquè consideri el llit com un espai exclusiu per dormir. "Si et poses a pensar, a mirar la tele o el mòbil, ja no es converteix en un lloc per descansar", detalla Uscamaita.
 

Quina és la solució a aquest problema?

El més important és evitar l'acció després de sopar i fer activitats relaxants que evitin l'ús de pantalles. S'ha d'esperar que t'entri el son, però sense arribar a un nivell en què et quedaries adormit a l'acte. "En aquest moment, ves al llit i intenta dormir durant 10 o 15 minuts com a molt", indica l'expert. Si ho aconsegueixes, genial, però si no pots sortir del llit i fer alguna cosa relaxant en un lloc de la casa relaxant. I després torna al llit quan et tornis a sentir adormit.

Cal tenir paciència, ja que l'exercici no sortirà a la primera. Quan ho tinguis controlat hauràs de repetir-lo diverses vegades per reeducar al cervell. Així li estaràs dient que el llit és un lloc relaxant per dormir mentre que el sofà és un lloc relaxant per fer altres activitats, com mirar la tele o xerrar.