Aquesta nit es tornaran a veure aurores boreals?

Les probabilitats d'albirar aquest fenomen són més baixes respecte a la nit de divendres a dissabte, però les prediccions no ho descarten

Publicat el 11 de maig de 2024 a les 21:53

La nit de divendres a dissabte va ser memorable. Una tempesta geomagnètica considerada servera pels experts va permetre albirar aurores boreals des de diversos punts de Catalunya. Va ser un fenomen raríssim que es va poder copsar a ull nu des de la ciutat de Sabadell, des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades o des de diversos països de la resta del continent. Ningú ho hagués dit, que es podrien veure aurores boreals, i per això, molta gent se les va perdre. I aquesta nit de dissabte a diumenge: Hi haurà una segona oportunitat per veure-les? 

El fotògraf especialitzat en natura, Sergi Boixader, considera que hi ha possibilitats tot i que no es pot assegurar. En un vídeo a Instagram, Boixader ha explicat els perquès i els motius que podrien afectar al fet que es vegin o no. Hi ha dos índex a tenir en compte. El primer és el tipus de tempesta solar que s'estigui produint i l'altre és l'índex KP que mesura la intensitat de les aurores. La nit de divendres a dissabte tots dos índex van ser molt elevats. Avui a principis de la jornada es preveia un índex de 5-6 sobre 10, però aquest vespre ja es movia a uns valors propers al 8 sobre 10. Per tant, han pujat i és possible.

Per sortir de dubtes cal estar a l'aguait. A banda de mirar cap al cel, hi ha dues eines que permeten informar-se en temps real de l'aparició d'aurores boreals. El primer és l'aplicació Aurora que a partir d'una sèrie de dades fa prediccions sobre els llocs des d'on es podrien veure. La segona és consultar les webcams dels parcs astronòmics que són llocs indicatius per detectar la presència d'aquests espectacles de la natura en forma de llums. Ara bé, per evitar decepcions: a ull nu no es veuen reflexos rogencs. Tan sols s'albiren grisos com si fos contaminació lumínica. Els colors només es poden captar amb una càmera. 

La jornada de divendres a dissabte va ser històrica. Des del Parc Astronòmic de Prades, un dels punts on més es va veure, van destacar que és la primera vegada que s'han pogut observar aurores SAR (Stable Auroral Red) a ull nu a Catalunya. "Mai ho havíem vist a simple vista!", han celebrat en una publicació a la xarxa social X, que va plena de vídeos sobre el fenomen.  Potser aquesta nit hi ha una segona vegada.