Aragonès visita el CIDOB en el seu 50è aniversari

El centre d'anàlisi, presidit per l'historiador Antoni Segura, s'ha convertit en un dels observatoris de política internacional més prestigiosos d'Europa

Publicat el 16 de febrer de 2023 a les 21:00
Actualitzat el 16 de febrer de 2023 a les 21:04
El CIDOB (el Barcelona Centre for International Affairs), un dels laboratoris d'anàlisi de política internacional més prestigiosos d'Europa, fa cinquanta anys. És un aniversari important i aquest dijous, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat el centre i s'ha reunit amb un equip d'investigadors de la institució, encapçalats pel seu president, l'historiador Antoni Segura, catedràtic de la UB i articulista de Nació, i el seu director, Pol Morillas. Aragonès ha saludat alguns dels experts que treballen en el centre i ha intercanviat reflexions sobre l'escena internacional, especialment sobre la guerra a Ucraïna.

És el primer cop que un president de la Generalitat visita la seu del CIDOB, al districte de Ciutat Vella. El think tank va néixer com a associació el 1973, com una iniciativa de l'enginyer i activista Josep Ribera, un home visionari i multifacètic que va voler contribuir a un nou ordre internacional a través del coneixement. Amb els anys el centre es va convertir en una fundació. El CIDOB es defineix a ell mateix com un centre de pensament global, un centre de recerca en relacions internacionals que analitza també la incidència del fet internacional en l'àmbit local. En les seves publicacions prioritza la rellevància temàtica i l’anàlisi dels aspectes de l’agenda internacional que desperten un major interès a Barcelona, Catalunya, Espanya i Europa.

La del CIDOB és una història d'èxit que s'ha consolidat perquè sempre ha tingut l'ambició de treballat amb rigor. Té el mèrit afegit de ser una creació de la societat civil, nascuda en els anys de la dictadura. Durant molts anys era pràcticament l'única entitat a Barcelona on es podia accedir i consultar la premsa de països del Tercer Món o trobar informació dels grans esdeveniments de la realitat internacional. El CIDOB ha estat un gran instrument útil a estudiants, investigadors i periodistes per disposar d'eines d'anàlisi de la política internacional. 

Amb un equip d'investigadors en el qual hi ha alguns dels millors especialistes de la política internacional, com Carme Colomina (UE i política global), Inés Arco (Àsia Cntral i Xina), Blanca Garcés (migracions), Víctor Burguete (geopolítica global), Moussa Bourebka (món àrab), o invstigadors associats com Carmen Claudín (antiga URSS), Pere Vilanova, Josep Maria Lloveras (UE, centre i est d'Europa), Eckart Woertz (Orient Mitjà) o Eduard Soler (Turquia i nord d'Àfrica), l CIDOB és un centre al qual sempre es recorre quan es vol saber més i entendre els perquès dels grans conflictes globals.