Barcelona aplicarà nous pedaços a la Via Laietana a l'espera de la reforma integral

L'Ajuntament invertirà 2 milions d'euros fins al 2019 en millorar voreres i eixamplar-les en els encreuaments, com el d'Antonio Maura, però la transformació definitiva es deixa per al pròxim mandat | El consistori retirarà abans d'acabar l'any l'estàtua de l'esclavista Antonio López i col·locarà un plafó memorialístic al davant de la comissaria de la policia nacional espanyola

Publicat el 02 de maig de 2017 a les 10:06
L'Ajuntament de Barcelona farà nous pedaços a la Via Laietana de Barcelona a l'espera de la reforma integral, la qual no arribarà fins al pròxim mandat. El consistori invertirà dos milions d'euros perquè a principis del 2019, just abans d'acabar-se el present mandat, s'hagin millorat les voreres i eixamplat les d'alguns encreuaments. L'actuació més visible serà l'eliminació de les mitges rotondes de la plaça d'Antoni Maura, entre l'avinguda de la Catedral i la de Francesc Cambó. Els plans municipals per a aquest mandat inclouen eliminar a finals d'aquest any l'estàtua a l'esclavista Antonio López y López.

Les actuacions a les voreres no faran perdre carrils de circulació de pujada i baixada de la Via Laietana. Els encreuaments on s'intervindrà, a més d'Antoni Maura, són la confluència dels carrers Tomàs Mieres, Julià Portet i Doctor Joaquim Pou; el carrer Princesa; el Manresa, els Àngel Baixeras i Joan Massana, i la plaça d'Antonio López, a la banda Besòs. Les actuacions seran similars a la que en el darrer mandat es va fer a la confluència amb Rec Comtal, on es va eixamplar la vorera i es va generar una petita plaça al davant de l'hotel Ohla.

En el cas d'Antoni Maura, l'Ajuntament preveu eliminar la possibilitat de fer el canvi de sentit, però no la d'accedir a l'aparcament de la Catedral o el mercat de Santa Caterina des dels dos sentits de la circulació de la Via Laietana. Faltarà veure on es reubica la parada dels taxis. La intenció de totes aquestes actuacions és, segons la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que hi hagi més connexió entre el Casc Antic i el Gòtic, i permetre "caminar cap a la veïnificació i pacificació de la Via Laietana". No obstant això, aquest mandat no hi haurà reforma definitiva, i el procés participatiu no es farà fins al darrer semestre del 2018.

A més, el consistori preveu tallar aquest carrer durant quatre dies a l'any per fomentar els usos lúdics: el primer semestre, durant una jornada dedicada a la sostenibilitat; durant el segon, coincidint amb la Festa Major del Casc Antic; en el tercer, amb motiu del Dia mundial sense cotxes, i el quart, just abans del Nadal, per la fira del comerç al carrer. L'Ajuntament ja va fer un tall parcial durant el darrer dia sense cotxes, el setembre del 2016, però no es va atrevir a fer una interrupció total del trànsit.

Retirada de l'estàtua i plafó davant de la comissaria

Els pedaços urbanístics es faran en paral·lel a les actuacions en l'àmbit de la recuperació de la memòria històrica. Abans d'acabar l'any, es retirarà l'estàtua de l'esclavista Antonio López y López de la plaça del mateix nom, que està entre la Llotja de Mar i l'edifici de Correus. López va ser protagonista del comerç negrer amb Cuba. Segons el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, l'estàtua, obra de Frederic Marès, es preveu traslladar al Museu Marès. A més, es farà un concurs d'idees per definir el futur de la plaça i canviar-ne el nom.

Fins i tot abans de la retirada de l'estàtua es col·locarà un plafó memorialístic al davant de la comissaria de la policia nacional espanyola. A parer de Vinyes, és "un dels espais més terribles de la ciutat" per les tortures que hi han patit alguns dels detinguts. Preveu que, en "una segona fase", es pugui dur a terme alguna altra actuació de memòria que pugui requerir demanar permís a la policia. A més, aposta per col·locar a Urquinaona un plafó amb la història de la Via Laietana.

El grup Demòcrata i els veïns exigeixen la remodelació

El grup Demòcrata ha reclamat emprendre en aquest mandat la reforma de la via, com demanen els veïns i els comerciants. La regidora Mercè Homs, que va ser-ho de Ciutat Vella en el mandat anterior, ha considerat "inadmissibles i una presa de pèl" les millores puntuals que ha anunciat el govern municipal, i ha remarcat que l'anterior executiu de Xavier Trias va deixar tot llest per a la reforma després d'eliminar els autocars turístics, rehabilitar la plaça Ramon Berenguer, el "triangle" Comtal i el carrer Sant Pere Més Baix, entre altres.

L'Associació de Veïns i Comerciants de Via Laietana considera que la remodelació no pot esperar més i, davant "l'immobilisme" respecte al projecte integral que "s'espera després d'anys d'anuncis i de falses esperances", ha explicat que ha decidit prendre la iniciativa. L'entitat ha signat un conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per realitzar entre el 19 i el 26 de juny el Workshop "Via Laietana-Espai Urbà" per a 10 estudiants seleccionats de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la UPC.

El workshop culminarà amb un concurs on s'escolliran les 3 millors propostes de reforma presentades pels estudiants. En opinió de l'entitat, el batec de la Via Laietana "es troba sumit en un entorn hostil al ciutadà", amb una intensitat de trànsit que genera nivells altíssims d'emissions de diòxid de carboni i unes voreres que "foragiten les relacions humanes i minven el seu potencial comercial i de barri", influint en un progressiu abandonament dels seus majestuosos edificis.
 

L'estàtua de l'esclavista Antonio López que serà retirada aquest any. Foto: Jordi Bes