Borja Peyra, el monjo «ecologista» que serà el número dos de Poblet

El nou abat de la comunitat del Cister, Rafael Barruè, designa prior a un dels frares més joves de la comunitat i de formació filosòfica

26 de maig del 2024
Actualitzat a les 19:52h
Borja Peyra, nou prior de Poblet.
Borja Peyra, nou prior de Poblet. | Poblet

Aquest matí, els monjos de la comunitat de Poblet han estat convocats a la sala capitular pel nou abat, Rafael Barruè, elegit l'abril passat. Un cop allí, se'ls ha comunicat el nomenament del prior, el número dos del monestir de l'orde del Cister. Serà el monjo Borja Peyra, un dels més joves de la comunitat, un barceloní de 45 anys. D'aquesta manera, en pocs mesos, Poblet ha renovat el seu equip de govern.

La designació d'Octavi Vilà com a nou bisbe de Girona va agafar a contrapeu molta gent a l'Església catalana. També a Poblet. I va obligar a iniciar un procés d'elecció d'un nou abat. Així es va arribar al 22 d'abril, quan els monjos van elegir en votació secreta Barruè, un religiós de 58 anys, amb una sòlida formació teològica. Però si l'abat surt d'una elecció democràtica, el nomenament de prior és una atribució exclusiva de l'abat.

Borja Peyra va entrar a Poblet fa catorze anys. Amb formació filosòfica, fonts coneixedores el defineixen com a "molt monjo", però que sap combinar la vida contemplativa amb un neguit pels temes de la vida i una clara sensibilitat ecològica. Ha estat determinant en l'impuls a l'hort de Poblet, com a membre del cor cantaire, i també ha estat els darrers anys, com a mestre de novicis, un pont envers els joves que s'han acostat a la comunitat.

En la seva formació va ser molt decisiva una estada que va fer a prop de la mare Teresa de Calcuta. Ara li tocarà gestionar part de la vida interna d'un monestir amb tanta rellevància com Poblet. La comunitat es trobarà, per tant, dirigida per religiosos relativament joves, una dada a tenir en compte quan la vida monàstica afronta el repte esructural de la crisi de vocacions.

Arxivat a