La Comissió Europea podrà multar els fabricants de cotxes amb fins a 30.000 euros per vehicle manipulat, segons la nova normativa proposada per Brussel·les, que pretén endurir els controls de seguretat i medi ambient que s'han d'aplicar al sector automobilístic. La proposta de la Comissió augmentarà la vigilància dels cotxes ja en circulació i farà que les inspeccions siguin independents i no vinculades als propis productors de vehicles. El comissari de Treball, Creixement, Inversions i Competitivitat, Jyrki Katainen, ha admès que l'escàndol Volkswagen ha demostrat que el sistema actual "necessita millorar".
"Per recuperar la confiança dels consumidors en aquesta important indústria, hem de reforçar les normes però també garantir que es compleixen efectivament", ha assegurat Katainen. Segons ell, això és "essencial" per recuperar una "competència justa en el mercat".
La proposta de regulació europea dóna poders a la Comissió Europea per aplicar multes al sector de l’automòbil en cas que els estats no ho facin. En concret, podrà multar amb fins a 30.000 euros els productors i els serveis d’inspecció que permetin l’entrada al mercat de cotxes manipulats. La quantitat exacta de la multa dependrà "de la gravetat i la durada" de la manipulació.
Actualment, el sistema funciona en base a la confiança entre estats membres: si un cotxe està certificat com a vàlid en un país, pot circular lliurement per tota la Unió Europea UE. La normativa proposada aquest dimecres per la Comissió permet corregir les deficiències d'aquest sistema reforçant "la independència i la qualitat de les inspeccions que permeten treure un cotxe al mercat".
Auditories als centres d'inspecció
A la majoria dels estats membres, els serveis tècnics que avaluen els cotxes cobren de les pròpies empreses productores de vehicles. La Comissió vol acabar amb els vincles financers entre fabricants i examinadors, que provoca "conflictes d'interès" i dificulta que es facin "anàlisis independents". A més, Brussel·les vol que els centres d'inspecció passin regularment per auditories.
La proposta de legislació també permetrà que en el futur els estats membres i la Comissió puguin examinar els nivells de contaminació dels vehicles un cop ja estan en circulació. "Això permetrà detectar aviat els qui no compleixin, i garantir que es prenen mesures immediates i robustes per canviar els vehicles que no compleixen o que suposen un risc seriós de seguretat o de contaminació del medi ambient", assegura la Comissió.
Brussel·les també pretén tenir el poder per "suspendre, restringir o retirar la designació de servei tècnic" als qui apliquin de forma laxa la normativa. Al permetre imposar multes, la Comissió evitarà que els fabricants i els serveis tècnics permetin la circulació de vehicles que no compleixen la normativa, com va passar amb Volkswagen.
Brussel·les multarà els fabricants amb 30.000 euros per cada vehicle manipulat
La Comissió Europea endureix la normativa per les inspeccions tècniques arran de l’escàndol Volkswagen | Un dels objectius és acabar amb els vincles financers entre fabricants i examinadors
Ara a portada
Publicat el 27 de gener de 2016 a les 16:07
Et pot interessar
-
Societat Canvi de temps: alerta per pluges, tempestes i calamarsa en 17 comarques
-
Societat La demanda de cursos C1 de català per a estudiants i docents de la UPF es duplica en un any
-
Societat Així seran les noves màquines de venda de bitllets al metro de Barcelona
-
Societat Un menor en estat greu després de ser atropellat per un taxi a Nou Barris