La tinença de gats i de gossos va assolir un màxim històric l’any 2021, en bona part arran de la pandèmia de la Covid. Segons dades de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), des d’aleshores s’ha observat un canvi de tendència en el nombre de noves altes de gats i de gossos en aquesta base de dades a Catalunya.
Així, mentre que les noves altes de gats s’han incrementat en un 14,42% --han passat de 37.820 el 2021 a 43.274 l’any 2024--, les de gossos han disminuït en un 23,07%, de 84.944 el 2021 a 65.344 el 2024, nivell per sota del 2019. Tot i que l’AIAC només comptabilitza els animals identificats amb xip, aquestes xifres revelen canvis en la relació dels tutors amb els seus animals de companyia a Catalunya. D’això se n'ha parlat aquest dijous en una taula rodona organitzada pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya amb diferents veus especialitzades.
La xifra de gats pot ser encara més gran
“Partim d’una infraidentificació dels gats, i part de l’increment de les dades és el resultat de campanyes d’identificació que s’han fet en els darrers anys i d’una tinença més responsable”, ha afirmat Paula Calvo, doctora en Antrozoologia i etòloga experta en el comportament felí. Tot i això, encara en queden molts per identificar. Tal com ha apuntat, “mentre que només el 5% dels gats que arriben als centres d’acollida i a les protectores estan identificats amb xip, en el cas dels gossos són 1 de cada 3”.
Així doncs, la xifra real de gats a les llars catalanes és, ben segur, molt superior al que indiquen les dades de l’AIAC. La popularitat dels gats és evident en les adopcions. D’això n’ha parlat Ana Martínez Cano, directora tècnica veterinària del CAAD del Penedès. En aquests moments, tenen 24 gats i 200 gossos, i el ritme d’adopció és molt més àgil en el cas dels felins, el que Martínez exemplifica amb una dada molt gràfica: “El gat més antic que tenim al centre és de l’agost del 2023; de gossos, en canvi, en tenim del 2016”.
El gat, un animal "més fàcil"?
“El que ve a adoptar, normalment ve amb una idea preconcebuda de com és un gat, però les expectatives no sempre són realistes”, assenyala Martínez Cano. “De vegades, hi ha persones a qui els costa entendre que els gats necessiten un manteniment i que també es posen malalts, i a la mínima que hi ha alguna complicació ens el retornen”, diu. Per això, l'especialista recomana a tothom que, abans d’adoptar qualsevol animal, s’assessori de què li cal per tenir-lo bé.
I és que, si bé és cert que, a diferència d’un gos, els gats són molt independents, requereixen menys espai, no els cal sortir a passejar i és més econòmic mantenir-los, també tenen unes necessitats que cal satisfer-los perquè estiguin feliços i sans. “Els cal un rascador i, com que fan servir l’espai de forma tridimensional, han de poder accedir a llocs elevats; hi ha gent que, fins i tot, "felinitza" casa seva posant bigues que connecten les estances perquè s’hi puguin enfilar”, explica Marta Amat, doctora veterinària i etòloga.
“També els calen llocs on amagar-se i desaparèixer”, afegeix. Si no se’ls garanteix un entorn amb aquestes característiques, poden arribar a desenvolupar malalties. Tal com explica Salvador Cervantes, a la Clínica Felina Barcelona atenen “molts gats afectats de patologies provocades per trastorns d’ansietat, d’entre les quals les més comunes són les infeccions urinàries”.