
Malgrat la crisi, tot Catalunya espera l'arribada de Ses Majestats els Reis d'Orient aquest vespre. Tot i que molts municipis han hagut d'ajustar pressupostos, la imaginació, el reciclatge i l'enginy dels responsables culturals han permès presentar unes cavalcades que tot i ser més austeres que altres anys han aconseguit mantenir intacta la màgia i la il·lusió de la nit del 5 de gener.
Així, a l'Hospitalet de Llobregat la cavalcada recicla les carrosses de l'any passat però amplia el volum de caramels, fins a 5 tones, que es llançaran als infants gràcies a donacions empresarials. En aquest cas, el pressupost per a la cavalcada de Reis s'ha reduït un 5% respecte l'any passat, quan els recursos disposats per a l'esdeveniment també van ajustar-se un altre 15%. "Hem reestructurat el pressupost gràcies sobretot al reciclatge i ús de materials més econòmics" ha explicat l'alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, qui assegura que aquests canvis no afectaran la cavalcada. "La crisi fa que la imaginació es posi en marxa de forma més intensa i permeti cercar recursos on no n'hi ha", afegeix.
També a Mataró on els recursos continuen sent els mateixos des de fa anys, s'ha fet un esforç artístic per part de la direcció del projecte de la cavalcada i també de les entitats culturals i socials per renovar l'estètica de les carrosses reials. Les més d'una dotzena de carrosses del seguici reial han renovat la seva imatge seguint un mateix discurs narratiu sobre la màgia de la Nit de Reis pels infants. En aquest cas a més, el municipi presenta una cavalcada més llarga amb la incorporació d'una nova comparsa de 200 persones, majoritàriament nens, vinculats a entitats socials i culturals locals que hi han volgut col·laborar de forma desinteressada. En total, la caravana comptarà amb la col·laboració de 800 voluntaris. En aquest però, la cavalcada si que reduirà el volum de caramels, no per l'ajust pressupostari però, sinó per la voluntat d'obrir una reflexió amb les entitats locals sobre la necessitat de llançar aquests dolços la Nit de Reis, que poden generar a més problemes de seguretat.
A Sitges, municipi amb tradició de muntar cavalcades i rues com les de Carnaval, l'arribada del nou equip de govern surgit de les últimes eleccions municipals ja va reduir el 2011 fins a un 80% el pressupost que l'Ajuntament destinava des d'aleshores a la cavalcada de Reis. Des d'aleshores, la màgia de la comitiva reial està directament vinculada al voluntarisme de les entitats locals. Una comissió organitza la cavalcada. Entre d'altres mesures, també aquí s'ha optat per repetir les carrosses d'altres anys i es recuperen els vestits reials. També a diferència d'altres ocasions, s'ha eliminat l'espectacle de l'arribada dels Reis Mags per concentrar tot l'espectacle en la cavalcada pel centre del municipi i l'arribada de Ses Majestats a l'Ajuntament.