Catalunya rep més «Papers de Salamanca» però denuncia que el Ministeri no retorna tots els documents

El Govern i la Comissió de la Dignitat interposaran un recurs perquè el govern espanyol compleixi la sentència

  • Els papers, a l'Arxiu Nacional de Catalunya -
Publicat el 10 d’abril de 2021 a les 14:00
L'Arxiu Nacional de Catalunya ha rebut aquest dissabte al setè lliurament dels coneguts com a "Papers de Salamanca", la documentació espoliada el 1939 per les forces franquistes. En les 45 caixes que han arribat, hi ha documents que es van confiscar a persones físiques i jurídiques, és a dir, documentació que es pot considerar de titularitat privada i no institucional.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el president de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, han lamentat que encara falten documents i han denunciat que el Ministeri de Cultura "incompleix" la sentència que l'obliga a retornar els papers acordats. Per això han anunciat que interposaran un recurs per a l'execució de la sentència que va donar la raó a la Generalitat.

Els arxivers han anat obrint les caixes que han arribat aquest dissabte a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, i n'han anat descobrint carnets, fulls d'afiliació o fitxes de socis. També hi ha banderes, com la de Socoros Roig Internacional, del comitè local de Gandesa, o la de l'Aliança Nacional de la Dona Jove.

Aquest lliurament és exclusivament de documentació privada i es compon de 26 fons documentals (8 d'entitats i associacions, 9 de particulars i empreses, i 10 de partits i sindicats) i 68 agrupacions documentals de menor entitat que en total es corresponen a un volum de 25.602 imatges digitals.
  Corresponen a organitzacions professionals, sindicats, cooperatives, entitats socials i entitats assistencials i religioses d'arreu de Catalunya. També, a persones i famílies. L'Arxiu Nacional de Catalunya és l'encarregat de la restitució material dels documents als titulars legítims i realitzarà els treballs necessaris per identificar-los i localitzar-los.

El Departament de Cultura i la Comissió de la Dignitat han lamentat els incompliments de l'estat espanyol de la sentència de l'Audiència Nacional del 2015, que l'obliga a retornar tota la documentació acordada per la Comissió Mixta, i que el Tribunal Suprem va ratificar el 2019.

"Avui havia de ser un dia en què havia d'arribar tota la resta de la documentació dels particulars que hi havia a Salamanca i tristament avui no és aquest dia", ha lamentat Cruanyes. Ponsa ha destacat que és "un dia important" per a Catalunya però ha criticat: "Es fa estrany que després de més de 80 anys de la confiscació d'aquests papers encara els estiguem reivindicant. Això no hauria de passar en un estat democràtic i que es vanta de ser-ho".