ChatGPT celebra un any de vida sense haver conquerit el món: cinc polèmiques que han fet trontollar la IA

El xatbot d'OpenAI ha protagonitzat diverses controvèrsies alhora que ha obert camí a nous avenços tecnològics

Un usuari entra a ChatGPT
Un usuari entra a ChatGPT | Aina Martí / ACN
Marc Orts
30 de novembre del 2023
Actualitzat a la 13:21h
ChatGPT, el xatbot que ha revolucionat la intel·ligència artificial (IA), celebra aquest dijous el primer aniversari del seu llançament, que ha donat lloc a una era marcada pels models de llenguatge ambiciosos, la interacció conversacional i la generació de contingut. OpenAI va revelar ChatGPT el 30 de novembre del 2022 i, des d'aleshores, res ha tornat a ser el mateix. Tant pel que fa a avenços i la creació d'oportunitats, com als perills i les polèmiques. Aquestes són les més destacades.

 

1. Alerta roja a Google

ChatGPT ha posat en escac els buscadors com Google, que va arribar a patir pel futur del seu model de negoci. Fins i tot, la direcció de la gran tecnològica va emetre una alerta roja pel llançament de la IA. A més, Paul Buchheit, el creador del correu electrònic de Google, Gmail, va arribar a afirmar que ChatGPT "eliminarà la pàgina de resultats del motor de cerca, que és on es genera la major part dels diners".
 

2. Amenaça per al sistema educatiu

La irrupció de la IA com a eina d’ús massiu a les escoles i universitats ha obligat a replantejar el sistema educatiu. ChatGPT és capaç d'escriure treballs sobre qualsevol temàtica i fer que el plagi sigui molt difícil de detectar, per exemple. Per això, els professors i acadèmics han hagut de reaccionar i adaptar aquesta tecnologia al pla d'estudis. La canadenca Kate Arthur fa una dècada que és al capdavant de l'organització Digital Moment liderant iniciatives per a garantir l'alfabetització digital de joves d'arreu del món i defensa una perspectiva optimista.

3. "No soc un robot"

El chatbot d'OpenAI és capaç d'esquivar els controls contra els robots a internet. El març d'enguany, va aconseguir enganyar un treballador de TaskRabbit, l'empresa gestora del servei Captcha -la casella de "no soc un robot"- perquè li proporcionés un servei alternatiu, fingint necessitar-lo per ser una persona amb discapacitat visual.
 

4. Una "amenaça" per a la humanitat

Recentment, diversos investigadors de l'empresa OpenAI van enviar una carta al consell d'administració en què alertaven a la cúpula empresarial d'un descobriment que podia suposar "un perill per a la humanitat". No es referien a ChatGPT, però sí a un projecte germà.
 

5. Una arma més en mans de ciberdelinqüents

La IA generativa pot permetre desenvolupar grans projectes que facin avançar la humanitat, però també ajudar els criminals informàtics a perfeccionar i sofisticar els seus atacs. Facilita des de la redacció impol·luta de textos en qualsevol idioma fins a altres tècniques més elaborades.