Cinc consells perquè el plàstic de les carmanyoles no suposi un risc

Quantes vegades es pot reutilitzar? Totes es poden posar al rentaplats? Quina és la seva vida útil? És realment perjudicial per a la salut?

Publicat el 02 d’abril de 2022 a les 10:59
Les carmanyoles s'han convertit en un indispensable del nostre dia a dia. Hi guardem els aliments a casa i les utilitzem per portar el dinar a l'oficina, la fàbrica o el lloc de treball. Sovint s'ha dit que les de plàstic són perjudicials per a la salut i s'ha fomentat l'ús de les de vidre o altres materials.

Carmen Healy, membre de la Junta Directiva de l'Associació Espanyola de Graduats en Ciència i Tecnologia dels Aliments, subratlla que el més important és comprovar que el recipient que volem usar és apte per aliments. "En el cas de les de plàstic hem de buscar el símbol de la copa i la forquilla, o la frase 'per a contacte amb aliments'", detalla.

És important tenir en compte que alguns aliments els comprem en envasos de plàstic aptes per al contacte amb aliments, però no es poden reutilitzar per conservar qualsevol altra cosa. "Els envasos s'autoritzen per a un ús determinat, alerta. És fonamental seguir les indicacions del fabricant: apte per a microones, apte per al rentaplats, apte per ser congelat, etc. 

Quantes vegades es pot reutilitzar una carmanyola? Totes es poden posar al rentaplats? Quina és la seva vida útil? És realment perjudicial per a la salut? Healy enumera cinc consells per fer un ús adequat de les carmanyoles en el nostre dia a dia. 

[despiece]
1. Fer cas de les condicions d'ús. Les carmanyoles tenen característiques diferents en funció dels seus components plàstics. Per tant, canvia la temperatura màxima a què es poden exposar, si es poden congelar o posar al rentaplats.

2. No escalfar els aliments amb la tapa. El vapor i les esquitxades poden provocar cremades i l'escalfor pot deformar la tapa, ja que moltes no són aptes per a microones.

3. No fer-les servir eternament. Si perden transparència o els surten taques blanques, és un senyal per renovar les carmanyoles. El plàstic es fa malbé, perd duresa i pot no garantir hermeticitat per als aliments.

4. No menjar-hi directament. Els coberts provoquen ratllades a la carmanyola i el plàstic es degrada més ràpidament. Millor menjar en plats i utilitzar la carmanyola només per conservar els aliments o transportar-los.

5. Evitar canvis de temperatura bruscos. És important que els plàstics no pateixin canvis de temperatura molt bruscos o cops, ja que es poden esquerdar i, per tant, perden les propietats hermètiques i capacitat de conservació.
[/despiece]

[plantillavirals]