La ciutat catalana on els veïns no es poden renovar el DNI

La policia espanyola va marxar a l'agost del local on feia els tràmits i el govern espanyol ha rebutjat les propostes d'espais

  • Expedició del DNI -
Publicat el 22 de gener de 2025 a les 16:42

Mig any sense poder-se renovar el DNI a la ciutat. Aquesta és la situació amb la que es troben els veïns d'una població pròxima a Barcelona després que la policia espanyola abandonés l’espai que feia servir per a aquests tràmits el passat mes d’agost.

L’espai on es duien a terme les renovacions de documents oficials, la Unitat de Documentació de la policia, va tancar portes i des de llavors els veïns de la ciutat han de fer aquest tràmit en localitats veïnes, com Rubí, Cerdanyola, Terrassa o fins i tot Barcelona.

Es tracta de Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental i amb una població de més de 98.000 habitants. El seu alcalde, Josep Maria Vallès, s'ha mostrat pessimista pel retorn del servei, després que el consistori hagi ofert diverses possibilitats a la delegació del govern espanyol, i que hagin rebut un ‘no’ com a resposta: “La sensació és que aquest servei no el tindrem a Sant Cugat, i no per manca de voluntat de l’Ajuntament”.

L’Ajuntament va rebre la notificació del tancament a mitjans de juliol, motiu pel qual Vallès va contactar amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, per traslladar-li la seva sorpresa per l’imminent cessament d’activitat, sense avís previ. No obstant això, el consistori va fer una prospecció de locals municipals i de privats per oferir un espai on continuar l’activitat.

A finals de juliol, l’alcalde es va reunir amb representants de la policia, on es van posar a disposició del cos dos locals, propietat de l’empresa municipal d’habitatge, Promusa, i a principis d’agost els van visitar, un al passeig de Francesc Macià i l’altre a l’edifici de Mira-sol Centre. “La Direcció General de la Policia van venir a inspeccionar aquest segon local i els va agradar moltíssim, per ells gairebé ja tindríem un espai pel DNI”, argumenta Vallès, donat que està en comunicat amb aparcament i FGC.

“Vam sortir molt animats, però un cop van traslladar aquesta proposta a Madrid, la van denegar, es van acabar els espais, perquè no és que habitual tenir locals de 400 metres quadrats”, ha lamentat. Per aquest motiu van traslladar dues propostes més de locals privats. “L'últim WhatsApp que li vaig enviar al delegat, amb qui parlem sovint, és del 8 de gener, i em va dir que aviat em diria si els encaixa o no, i des de llavors no m'ha dit res més”, ha afegit. 

Futurs jutjats

Vallès també ha avançat que estan treballant amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) un estudi per definir com ha de ser el futur edifici dels jutjats de la ciutat, després que el govern espanyol hagi convertit Sant Cugat en partit judicial. Avui dia, els usuaris dels serveis de justícia s’han de desplaçar a la veïna ciutat de Rubí.

“Hem de fer és un estudi per dimensionar els jutjats de Sant Cugat i saber si han de tenir 4, 5, 6, 7 jutges, en funció dels diferents delictes o casos que es tracten als jutjats saturats de Rubí, que prop del 70% dels casos que s’hi tracten són de Sant Cugat”, ha apuntat Vallès. Aquest estudi es farà amb la previsió de creixement de la ciutat, que ja ha arribat als 100.000 habitants, i que en un futur podria arribar als 120.000.