12
de gener
de
2024, 12:33
Actualitzat:
12:39h

Ara que Catalunya s'endinsa en el mes de gener, ja es pot donar per començada l'esperada temporada de calçots de 2024. Algunes masies ja ofereixen calçotades i és moment de reunir-se amb la família, els amics, els companys de feina, l'equip de futbol, l'esplai o el grup de lectura -qualsevol companyia és bona- per estrenar-se.
Si bé, no cal sortir de casa per menjar els primers calçots i hi ha diverses opcions per preparar-los a casa i sense la necessitat d'una brasa. Pels qui persegueixin la fidelitat a la recepta original, hi ha els calçots a la planxa o, si no, al forn. En ambdós casos, cal tallar les arrels i retirar la capa exterior.
Si s'opta per la planxa, s'ha d'escalfar una mica d'oli i deixar-los durant 10 o 15 minuts, tirar sal i retirar-los en paper de diari per deixar-los reposar. I, si s'escull el forn, cal netejar-los amb aigua, posar els calçots sobre una capa de sal a la safata, tirar-n'hi més a sobre i deixar-los durant 15 minuts a 200 graus, per deixar-los reposar encara dins uns 5 minuts més.
A banda, hi ha l'opció de la fregidora d'aire, la més senzilla. La preparació dels calçots és la mateixa i només cal anar introduint-los amb tandes de 15 minuts a 200 graus. Finalment, si es vol provar una opció una mica innovadora, es poden cuinar calçots arrebossats. Quan s'hagin cuinat amb qualsevol dels mètodes esmentats, cal tallar-los i arrebossar-los amb ou i pa ratllat. Aleshores es retiren i es posen sobre paper de cuina absorbent per eliminar l'excés d'oli.
Si bé, no cal sortir de casa per menjar els primers calçots i hi ha diverses opcions per preparar-los a casa i sense la necessitat d'una brasa. Pels qui persegueixin la fidelitat a la recepta original, hi ha els calçots a la planxa o, si no, al forn. En ambdós casos, cal tallar les arrels i retirar la capa exterior.
Si s'opta per la planxa, s'ha d'escalfar una mica d'oli i deixar-los durant 10 o 15 minuts, tirar sal i retirar-los en paper de diari per deixar-los reposar. I, si s'escull el forn, cal netejar-los amb aigua, posar els calçots sobre una capa de sal a la safata, tirar-n'hi més a sobre i deixar-los durant 15 minuts a 200 graus, per deixar-los reposar encara dins uns 5 minuts més.
A banda, hi ha l'opció de la fregidora d'aire, la més senzilla. La preparació dels calçots és la mateixa i només cal anar introduint-los amb tandes de 15 minuts a 200 graus. Finalment, si es vol provar una opció una mica innovadora, es poden cuinar calçots arrebossats. Quan s'hagin cuinat amb qualsevol dels mètodes esmentats, cal tallar-los i arrebossar-los amb ou i pa ratllat. Aleshores es retiren i es posen sobre paper de cuina absorbent per eliminar l'excés d'oli.