«Com s'han fet les meves sabates?»: Una campanya demana transparència en el calçat

La iniciativa Canvia De Sabates recull firmes per aconseguir que 26 marques internacionals expliquin detalls de la fabricació dels seus productes

Publicat el 06 d’octubre de 2017 a les 18:24
"Saps on i com s'han fet les teves sabates?". Amb aquesta pregunta, la iniciativa Canvia De Sabates interpel·la els consumidors perquè firmin una petició en línia dirigida a 26 marques internacionals de calçat –entre les quals Camper, Prada i Birkenstock- per demanar-los que siguin transparents i expliquin com es fabriquen els seus productes. Coincidint amb el Dia Mundial del Treball Decent, que se celebra aquest dissabte, la iniciativa ha indicat que ja han donat suport a la petició més d'11.000 persones, i que es pot signar fins al 18 d'octubre.

Canvia De Sabates és un consorci format per 15 organitzacions europees i 3 asiàtiques que, a més, compta amb més de 20 entitats associades. En el cas d'Espanya, és la Federació Setem. La iniciativa demana a les marques de calçat que mostrin que estan disposades a ser responsables de les condicions de treball a les seves cadenes de subministrament, "publicant detalls de tots els seus proveïdors i assegurant mesures de respecte als drets humans de totes les persones que fan les seves sabates".

A més, la petició trasllada a les principals marques de sabates la necessitat de reduir l'ús de productes químics tòxics en la producció de sabates. El 85% de tot el cuir venut a Europa està adobat al crom. El crom VI, que es pot desenvolupar mitjançant l'ús de crom III en el procés d'adobat, "pot causar asma, èczema, càncer i altres malalties greus", remarca Canvia De Sabates. Quan es transfereix a les aigües residuals, la contaminació és "nefasta" pel medi ambient i per les comunitats que viuen i treballen a prop, afegeix.

Com a resultat de la pressió de grups de defensa dels drets laborals, moltes grans marques de moda han publicat informació sobre els seus proveïdors, com Nike, Adidas i Levi's. No obstant això, les marques de calçat estan endarrerides respecte a les de roba, tot i que s'estan fent els primers passos, com amb els recents compromisos de la britànica Clarks, així com de Camper, de publicar informació sobre els seus proveïdors.