
Diversos joves van ser retinguts a l'estació de renfe de Tarragona. Foto: larepublicacheca.com
El dispositiu policial muntat aquest cap de setmana a Tarragona va despertar tota mena de rumors i especulacions. Finalment, segons els Mossos d'Esquadra, es van identificar 67 persones i es va detenir un jove d'origen marroquí després d'una baralla dins del Parc Central. Però aquest dissabte va donar per a molt més. Diversos testimonis asseguren que tant a l'entrada del centre comercial, al parc de Sant Rafael o a l'estació de renfe, tres punts de control policial per un esdeveniment al Facebook, s'hi duien a terme identificacions selectives que sovint tenien a veure amb el color de la pell de les persones que hi circulaven.
És el cas d'un noi de quinze anys de raça negra, tal com ha traslladat a TarragonaDiari.cat la seva mare Rosa Maria López. Resident a Cambrils i adoptat en una família catalana des dels vuit mesos a República Dominicana, va ser retingut durant dues hores aquest passat dissabte a la tarda a l'estació de renfe. Volia «passar el dia amb els seus amics», sense conèixer res de la famosa trobada de nois d'origen marroquí i, de fet, no va ser en cap moment al centre comercial del Parc Central, assegura la seva família. Tal com va baixar del tren, «el van separar del seu grup per la seva aparença» i, «juntament amb altres nois, els van dur a la plaça de la Pedrera, just davant de l'estació», ha explicat la seva mare.
Segons la seva família, els van fer treure abric i sabates per tal d'escorcollar-los i constantment preguntaven d'on havia tret el mòbil, «per si l'havia robat», no li van deixar trucar als pares i un agent li va etzibar: «a mi me hablas en español», després que ell ho fes inicialment en català. De cara a la paret i sense poder-se girar, li van fer desbloquejar el telèfon i clicar un número al mòbil molt llarg que la família creu que es tractaria d'un codi. En acabar, «li van dir que no el volien tornar a veure mai més per allà». El noi, adolescent, ha estat escorcollat segons la seva família en un sol any cinc vegades preguntant-li sobre si hauria robat el mòbil o la bicicleta. Després de demanar una explicació, la família té intenció de denunciar aquest cas, ja que no els han explicat encara el motiu d'aquesta retenció ni entenen el per què de tot plegat: «el meu fill no té cap estètica sospitosa i no ha fet cap mal», assegura la mare a aquest mitjà, que afegeix: «evidentment, encara que la tingués tampoc seria motiu».
Aquest exemple concorda amb el d'altres testimonis presencials, que expliquen com els agents aturaven a la porta del Parc Central diversos joves pel seu color de pell o per la llengua en què parlaven, i ho feien de manera taxativa, sense donar motius. Aquesta versió ha estat desmentida pels Mossos d'Esquadra, que recorda que «en el cas de les estacions de tren i autobusos, de manera preventiva, se solen identificar persones, ja que són indrets on hi ha gran afluència de públic i es un lloc propici on es poden cometre furts. Per aquest motiu i, sempre en dispositius policials ordinaris, s'identifiquen persones , però en cap cas, per motius racials».
Carles Castillo creu que l'operació policial va ser proporcionada
Aquest dilluns al matí, després del ple, el tinent d'alcalde de Seguretat Ciutadana Carles Castillo ha estat preguntat per la premsa per aquesta operació, que creu que va ser «proporcionada» per «una baralla que es podia donar de diversos joves de la ciutat». Pel que fa a la possible discriminació racial en aquesta operació, ha declarat que «evidentment no em sembla bé». També ha afirmat que la resposta institucional davant dels rumors va ser «amb celeritat» i ha recomanat als ciutadans a «informar-se pels mitjans adequats».

Accés tancat a l'entrada del Parc Central per l'accés de l'avinguda Roma, la nit de dissabte. Foto: Josep M. Llauradó