Els testimonis asseguren que els líders del grup els obligaven a viure en pisos del col·lectiu, els controlaven les relacions socials i els feien participar en trobades on es valoraven les seves relacions de parella.
És la segona vegada que es denuncia el col·lectiu. El 2004 CREA va rebre diverses crítiques sobre el funcionament del grup. La fiscalia va arxivar el cas, el 2006, al no trobar cap delicte, tot i que, va requerir canvis al col·lectiu, ja que va detectar pràctiques discriminatòries contra alguns dels seus membres.
CREA es defensa en un comunicat
El CREA ha respost a les acusacions amb un manifest i un vídeo a on afirmen ser víctimes d'"atacs i difamacions constants i sistemàtiques", per haver denunciat la violència de gènere en les universitats catalanes i espanyoles. Denuncien que la Universitat de Barcelona actua ara en resposta a una campanya que CREA ha impulsat en contra de la reincorporació d'un professor investigat per "presumptes casos d'assetjament sexual". També han anunciat accions legals per acabar amb les "injúries anònimes" de la xarxa.
Les injúries que composen la difamació a @crearesearch estan denunciades i s'estan investigant (Albert Ramentol, advocat)
— CREA (@crearesearch) 13 de juny de 2016