Denuncien el centre d'investigació CREA per «actuar com una secta»

La Universitat de Barcelona ha posat en mans de la Fiscalia tres denúncies d'antics membres del grup | Els testimonis acusen el centre de controlar-los la vida privada, fins hi tot les relacions íntimes

Publicat el 13 de juny de 2016 a les 17:40
La Universitat de Barcelona (UB) ha traslladat a la Fiscalia tres denúncies d'alumnes i professors contra el Centre Especial de Recerca en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats (CREA), al qual acusen de funcionar com una "secta". Després de posar-se en contacte amb els tres exmembres, la universitat va decidir portar el cas a la fiscalia el passat 6 de juny, en considerar que la qüestió supera l'àmbit acadèmic i pot afectar l'àmbit penal. Diverses testimonis han acusat el grup de controlar-los la vida privada, arribant, fins i tot, a decidir amb qui i quan podien tenir relacions sexuals, segons han declarat anònimament a TV3.

Els testimonis asseguren que els líders del grup els obligaven a viure en pisos del col·lectiu, els controlaven les relacions socials i els feien participar en trobades on es valoraven les seves relacions de parella.



És la segona vegada que es denuncia el col·lectiu. El 2004 CREA va rebre diverses crítiques sobre el funcionament del grup. La fiscalia va arxivar el cas, el 2006, al no trobar cap delicte, tot i que, va requerir canvis al col·lectiu, ja que va detectar pràctiques discriminatòries contra alguns dels seus membres.

CREA es defensa en un comunicat

El CREA ha respost a les acusacions amb un manifest i un vídeo a on afirmen ser víctimes d'"atacs i difamacions constants i sistemàtiques", per haver denunciat la violència de gènere en les universitats catalanes i espanyoles. Denuncien que la Universitat de Barcelona actua ara en resposta a una campanya que CREA ha impulsat en contra de la reincorporació d'un professor investigat per "presumptes casos d'assetjament sexual". També han anunciat accions legals per acabar amb les "injúries anònimes" de la xarxa.