Unes anàlisis rutinàries d'aigües residuals a la depuradora del Besòs han detectat la presència del virus de la pòlio en circulació. Així ho ha anunciat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que també ha informat que el Departament de Salut ha obert una investigació per detectar si hi ha persones que hagin resultat infectades.
A banda, la Secretaria de Salut Pública i l’Agència de Salut Pública de Barcelona han activat el protocol per monitorar la circulació del poliovirus. S'intensificaran les anàlisis d’aigües residuals i la identificació activa de possibles casos en els centres sanitaris. Tanmateix, s’han fet també les corresponents notificacions als organismes estatals i internacionals.
En tot cas, l'Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que l'aigua de consum humà no es veu compromesa de cap manera, ja que passa per diferents circuits que les residuals que estan infectades. En tot cas, l'òrgan demana reforçar la vacunació en col·lectius amb més dificultats per accedir el sistema sanitari i en viatgers de països on la malaltia encara deixa casos.
Què és el poliovirus?
El poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis. La infecció es transmet a través del contacte amb aigua o aliments contaminats per femtes i pot generar paràlisi, especialment a les extremitats inferiors, però generalment és asimptomàtica en la majoria dels casos (aproximadament el 90% de les persones infectades no mostren símptomes).
A nivell global, la poliomielitis no està completament erradicada, però s'han fet grans avenços gràcies a les campanyes de vacunació. No obstant això, poden donar-se casos molt puntuals en poblacions fins i tot amb altes cobertures vacunals, com és el cas de Catalunya. I és que el risc d’infecció no és nul, ja que hi ha grups vulnerables i persones que no s’han vacunat, i que junt amb la gran mobilitat i globalització actuals, propicia la persistència del virus, segons l'Agència de Salut Pública catalana.