Deu milions de calçots

Acaba la temporada amb una producció satisfactòria

Publicat el 21 d’abril de 2014 a les 11:30
Calçots coent-se sobre flames ben vives en un restaurant de Valls Foto: ACN

La temporada de calçots s'ha tancat amb una producció que supera els 10 milions d'unitats, una quantitat més que satisfactòria per als productors d'aquesta ceba dolça. Complint les expectatives previstes, la collita ha estat molt bona sobretot arran la incorporació de nous productors i l'augment de terres destinades a aquest conreu, un dels més rendibles en terres tarragonines. Amb tot, a nivell de preu, continua estant per sota d'uns anys enrere -el calçot just ha arribat als 10 cèntims/unitat. Per tot plegat, els pagesos se les enginyen per trobar una sortida als calçots que no arriben a la mida reglamentària. Restaurants, supermercats i particulars són la principal clientela dels calçots 'outlet'.
 
A través de majoristes, els pagesos poden col·locar, ni que sigui a preus de saldo -menys de la meitat de l'estàndard-, aquells calçots que els han quedat petits i treure'n quelcom de profit. "No és tant pel benefici que en puguem treure, sinó per donar-li utilitat al què fins ara era un residu", explica el vicepresident de la IGP Calçot de Valls, Sebastià Banús, en una entrevista a l'ACN.
 
"Són calçots de segones que no podem certificar perquè són massa prims per coure'ls a la graella, però és una excel·lent ceba tendra per a restaurants, ja siguin xinesos i de menú, com d'estrelles Michelin", diu el productor. De cada deu calçots, un no arriba als mínims. Des de fa tres o quatre anys el pagès ha trobat sortida per aquests calçots, que fins ara només podia aprofitar per consum propi a casa.
 
El calçot etiquetat versus la competència
 
El preu del calçot ha pujat sensiblement respecte la temporada passada, fins als 10 cèntims de mitjana, però encara una mica lluny d'anys enrere. Banús reconeix que la competència en aquest conreu és forta. "Igual que els productors de la IGP hem fet més calçots, també n'han fet els altres -referint-se els que no estan etiquetats-, i a més cada cop en vénen més de fora", lamenta.
 
La cinquantena de productors de les quatre comarques tarragonines aplegats sota el paraigua de la IGP intenten fer front a aquesta competència fent valdre el valor afegit que s'associa al producte etiquetat. "Nosaltres intentem assegurar la nostra qualitat i denominació", diu Banús. En aquesta línia, la immensa majoria de productors experimenta amb una nova varietat de ceba.
 
A la recerca del millor calçot
 
Aquesta varietat seleccionada d'un llarg procés d'investigació millorarà la quantitat i qualitat del calçot. "Enguany encara no ha estat significatiu, però el cebollí que acabem de plantar per fer la ceba del calçot per l'any que ve ajudarà que n'hi hagi més", confia Banús. "No sols busquem incrementar la producció, sinó que siguin més bons, assegurant-nos la dolçor típica del calçot", conclou.