La DGT revela amb quantes cerveses es dona positiu en un control

El sexe i el pes són dos factors que influeixen en la quantitat d'alcohol en sang que es pot marcar

Una cervesa, en una imatge d'arxiu
Una cervesa, en una imatge d'arxiu | @gitfo / Unsplash
Redacció
26 d'abril del 2024

Conduir sense beure ni una gota d'alcohol és la millor manera d'evitar ensurts i desgràcies a la carretera. Ningú posa en dubte aquesta idea i, les autoritats recorden habitualment la necessitat de fer-ho. Però no tothom ho compleix i alguns conductors quan surten de festa o a prendre alguna cosa opten per l'alcohol.

Per aquest motiu, existeixen uns límits que marca la llei de trànsit i que són prou coneguts per la ciutadania: es registra un valor positiu en alcoholèmia si se superen els 0,5 g/L en sang o l'equivalent de 0,25 mg/L en aire expirat. També cal recordar que per qui tingui menys de dos anys d'experiència amb el carnet de conduir aquests valors es queden en 0,3 g/L o 0,15 mg/L.

Això, però, com es tradueix amb la cervesa, la beguda alcohòlica més popular? La realitat és que molts conductors l'aprofiten perquè té menys força que un combinat o un còctel, però el consum excessiu també pot ser un problema. Per evitar-ho, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha marcat la quantitat en què es dona positiu.

En primer lloc, cal tenir en compte que el sexe i el pes poden canviar la dada. En general, però, una cervesa i mitja si prenem com a mida una gerra de 330 ml ja és positiu en homes. I en dones, la xifra és encara inferior: menys d'una cervesa ja garanteix molt probablement un positiu en alcoholèmia. Així, doncs, el marge és molt estret, i per això el millor és no beure alcohol si s'ha de conduir.