El canvi de temps realment provoca mal d'ossos i de músculs?

Investigadors australians presenten un estudi que constata que "plogui o faci sol" no hi ha una variació clara en la salut musculoesquelètica

Matí hivernal de núvols al Delta de l'Ebre
Matí hivernal de núvols al Delta de l'Ebre | Agustí Descarrega
Nació
04 de març de 2024, 10:45
Actualitzat: 10:45h
Hi ha una creença que ha passat de generació en generació i que diu que els canvis radicals de temps poden provocar mal d'ossos o de músculs. Passa quan de cop hi ha sol i arriba la pluja, o quan es passa de temperatures primaverals a les d'hivern. La culpa d'un dolor físic se sol atribuir als fenòmensmeteorològics. La realitat, però, és que la ciència hi presenta certs dubtes.

Algunes investigacions sí que han observat que les altes temperatures i la baixa humitat poden duplicar el risc d'un brot de gota -un tipus d'artritis-. Altres descobriments mostren que el clima càlid pot provocar deshidratació i un augment de la concentració d'àcid úric en persones amb gota. Ara bé, el vincle amb el temps no és tan clar en casos de malaltia musculoesquelètica crònica.

En aquest sentit, investigadors de la Universitat de Sidney han fet un anàlisis en què han tractat diversos estudis de casos que valoren el risc de malalties als ossos o als músculs arran dels paràmetresmeteorològics canviants, com poden ser la temperatura, la humitat, la pressió de l'aire i la precipitació.

"Hi ha la percepció que els símptomes musculoesquelètics com el dolor d'esquena, de maluc o l'artritis augmenten en diferents tipus de clima", diu Manuela Ferreira, la principal autora de l'estudi, que diu que la seva investigació "desafia aquest pensament". "Plogui o faci sol, el clima no té un vincle directe amb la majoria dels nostres dolors i molèsties", assegura la professora de la Universitat de Sidney.

Quins són els dolors principals en què el clima sí que pot influir? La investigació assegura que l'osteoartritis de genoll o del maluc són les afectacions més comunes, seguides del dolor lumbar i l'artritis reumatoide. Ara bé, els canvis de temperatura, humitat, pressió i pluja no semblen augmentar el risc de mal de genoll, de maluc o d'esquena.

Amb tot això, els investigadors australians asseguren que l'estudi "desacredita" el mite mèdic sobre el canvi de temps i el mal d'ossos o de músculs. A més, demanen tants als professionals com als pacients que no tinguin en compte el clima en els tractaments: "Cal centrar-se en com controlar el problema, inclòs el control de pes o l'exercici físic, i no centrar-se en el temps", conclouen.


Arxivat a