El color morat, desaparegut a les banderes del món: quin és el motiu?

Només dos països compten amb aquest color, que antigament era molt complicat i car de produir

  • Parlament Europeu -
Publicat el 17 de desembre de 2022 a les 14:55
Les banderes del món es caracteritzen per la seva diversitat de colors. N'hi ha de llises, amb franges verticals o horitzontals, amb detalls d'animals, escuts o fins i tot armes, però hi ha un color que, si recorrem les diferents banderes que existeixen no trobarem a pràcticament enlloc. Es tracta del color morat i té un motiu històric.

En l'actualitat, dels 195 països que hi ha al món, només dos compten amb aquest color a la seva bandera, i només de forma que gairebé passa desapercebuda: es tracta de Dominica, que té un petit lloro d'aquest color, i Nicaragua en una franja de l'arc de Sant Martí que té dins l'escut. En la resta, el color morat és totalment inexistent.

En el passat, el color morat era molt estrany i costós d'aconseguir, fet pel qual només les persones de millor estatus econòmic el podien fer servir per les seves robes i vestimentes. De fet, aquest color ha estat històricament vinculat a la monarquia i a les classes dominants. Pel seu elevat cost, doncs, a l'hora de dissenyar les banderes sempre va ser obviat.

Però, perquè era tan car? Això es deu a què antigament el color morat s'obtenia d'un petit mol·lusc que només es trobava en un punt del mar Mediterrani. En concret, en les aigües prop de la ciutat de Tiro, al Líban. A més, per aconseguir un sol gram de la tinta necessària calien 9.000 exemplars del mol·lusc.

Això, però, va passar fins al 1856, quan el químic anglès William Henry Perkin va crear per accident el color morat sintètic mentre feia una altra investigació vinculada amb la curació de la malària. D'aquesta manera, el color morat va fer-se més fàcil de produir i vendre, fent-se també més barat. Ara bé, llavors, la majoria de les actuals banderes del món ja estaven creades.

[plantillavirals]