El comerç esclata contra Colau pel «top manta»: «Denuncia les il·legalitats quan vol»

Els comerciants comparen la mà dura de l’alcaldessa amb els pisos turístics il·legals amb la laxitud amb la venda ambulant irregular | Alerten que hi ha hagut un efecte crida i ara fins i tot algunes botigues s’hi han sumat

Publicat el 19 de juliol de 2017 a les 12:40
Actualitzat el 19 de juliol de 2017 a les 17:41

L'aigua fresca, un dels productes que venen els manters del Parc Güell Foto: Adrià Costa


Un any després des del primer crit d’alerta, la Plataforma d’Afectats pel Top Manta ha tornat a convocar els mitjans per denunciar la manca d’iniciativa política per solucionar el fenomen de la venda ambulant. Els comerciants critiquen que Ada Colau denuncia les il·legalitats “quan vol” i comparen la mà dura contra els pisos turístics il·legals amb la laxitud que mostra amb el "top manta".

Respecte a l’any passat, alerten que l’efecte crida ha fet que es venguin nous productes, com els pareos, i fins i tot que hi hagi botigues no associades al gremi que “envien” als joves a vendre els seus productes de forma ambulant. També ho fan alguns supermercats, que quan s’apropa la nit i ja no se’ls permet vendre alcohol, ho segueixen fent a través dels llauners.

Fermín Villar, el president de la plataforma que agrupa més de 500 organitzacions, ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona “ha destinat 800.000 euros per a 54 possibles insercions laborals de manters”, una xifra que veu “escandalosa”. Villar creu que aquest “brindis al sol excessiu i caríssim” és del tot insuficient i ha demanat a Colau més presència policial. Les zones més afectades són el Parc Güell, la platja de la Barceloneta i el Parc de la Ciutadella.

Els empresaris han recordat tots els perjudicis que atribueixen al "top manta": evasió fiscal, falta de cotització a la Seguretat Social, pèrdua directa de llocs de treball, perill per a la mobilitat, explotació humana –denuncien que no tots treballen de forma autònoma, sinó que hi ha jerarquies–, ocupació de la via púbica, competència il·legal, riscs per a la salut –per culpa de la venda d’ulleres i productes d’alimentació– i incompliment de la propietat intel·lectual.

En aquest sentit, el director general de l’Associació per a la Defensa de la Marca (ANDEMA), José Antonio Moreno, ha avisat que la iniciativa dels manters de registrar la seva pròpia marca no serveix de res si s’estampa sobre un producte amb un disseny registrat. Només l'any passat, la policia va intervenir 1,1 milions de productes, dels quals més de 120.000 eren falsificacions.

La plataforma ha celebrat que arran de la seva primera roda de premsa l'estiu passat, la policia confisqués molts més productes i desmantellés alguns dels tallers il·legals que feien de proveïdors. L'entitat no té previst reunir-se amb el consistori ni amb la Generalitat, amb qui ja s'han vist per detallar la nova campanya de sensibilització contra el "top manta", una mesura que veuen com una "tireta per aturar una hemorràgia".