Societat

El Govern decreta la preemergència per sequera i limita a 210 litres el consum per habitant

Les noves restriccions afecten 5,9 milions de persones de 14 comarques, inclosa tota la regió metropolitana de Barcelona

ARA A PORTADA

Publicat el 21 de novembre de 2023 a les 11:42
La sequera s'agreuja, els embassaments s'acosten al 18% -mai abans havien tingut tan poques reserves- i no hi ha previsions de grans temporals de pluja ni a curt ni a mitjà termini. El Govern ha decretat aquest dimarts l'escenari de preemergència, una situació transitòria que suposa augmentar les restriccions al consum fins als 210 litres per habitant i dia. "Tot l'estalvi que fem ara, permetrà allargar l'entrada en emergència", ha assegurat el conseller David Mascort.

Afecta 5,9 milions de persones que viuen en 202 municipis de 14 comarques: tota la regió metropolitana de Barcelona, part de la Catalunya Central, l'àrea urbana de Girona i el sud de la Costa Brava. El nou escenari tardarà encara uns dies a entrar en vigor, ja que l'haurà d'aprovar el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua i sortir publicat al DOGC.
 

Centrar l'estalvi en el consum domèstic

L'escenari de preemergència no estava previst al pla de sequera. De fet, es tracta de mantenir les restriccions previstes en l'excepcionalitat i afegir-ne dues de noves. A banda de rebaixar el consum per habitant i dia de 230 litres a 210, també es limita a la meitat el reg de gespa d'esports federats, fet que afectarà Barça, Girona i la resta d'equips d'elit.

[noticia]265474[/noticia]
Els embassaments estan a un 18,3%. Cal recordar que per entrar automàticament a l'emergència cal arribar al 16%. El Govern finalment ha optat per un escenari transitori que serveixi com a "crit d'alarma". En aquest sentit, es vol intentar fomentar l'estalvi en el consum domèstic: tant als domicilis com a oficines, administracions o activitat turística i recreativa. D'aquesta manera, es vol evitar impactar en la indústria i en la ramaderia, que ja pateixen les restriccions de l'excepcionalitat i que encara en tindran més una vegada es decreti l'emergència.

[graficembassaments]
Des de l'ACA es recorda que no s'ha produït una reducció significativa dels consums domèstics després d'un any en fase d'alerta (novembre de 2022) i excepcionalitat (febrer de 2023). Els plans de l'administració hidràulica continuen indicant que l'emergència és inevitable i que segurament s'haurà de declarar abans d'acabar l'any, malgrat que si ara s'aconseguís un estalvi notable potser es podria endarrerir alguna setmana.

[noticia]265496[/noticia]
 

Aposta per reduir la pressió a la xarxa

Reduir la dotació màxima a 210 litres per habitant i dia suposarà que una norantena de municipis hi quedin per sobre (cal tenir en compte que en alguns casos tenen un marge per consumir més a causa de la presència d'indústries o altres activitats que gasten molta aigua).
 

La majoria de grans ciutats, inclosa Barcelona, continuaran quedant per sota d'aquests 210 litres*, però hi ha poblacions mitjanes clarament per sobre com Lloret de Mar (244 litres a l'octubre), Sitges (251), Sant Pere de Ribes (259), Malgrat de Mar (267), Sant Celoni (260), Tordera (238), Caldes de Montbui (243) o Cubelles (308).
 

* Cal tenir en compte que alguns municipis poden superar els 210 litres per incloure indústries o activitats amb un consum elevat d'aigua.

En aquests casos, l'ajuntament o administració responsable hauria d'instar la companyia subministradora a disminuir el consum per ajustar-se a l'escenari de preemergència. Una de les opcions més factibles és reduir la pressió de la xarxa. La primavera ho van provar ciutats mitjanes com Vilanova i la Geltrú i Manresa -que ja ho aplica de manera permanent en dos barris-, mentre que aquesta tardor ha estat el torn d'Aigües de Barcelona -que dona servei a una trentena de municipis de l'àrea metropolitana-, Figueres, Girona i Terrassa, entre altres.

Des de l'ACA, malgrat admetre que no és una solució viable en tots els casos, consideren que val la pena tant fer proves com aplicar-ho a tot arreu on sigui possible. Això sí, admeten que ara mateix no tenen capacitat d'obligar ni a les administracions locals ni a les companyies subministradores, però que estudien com fer-ho. En general, la postura de les empreses és restringir-ho a l'escenari d'emergència i només quan se superi la dotació màxima -en aquell cas, de 200 litres per habitant i dia-.
 

No es descarta cap alternativa

Què passarà si la sequera s'agreuja i no només s'entra en emergència 1, sinó que s'arriba a emergència 2 (180 litres) o 3 (160 litres)? El conseller David Mascort assegura que el Govern "està estudiant tots els escenaris", a banda del ja conegut de portar aigua amb vaixells, amb les obres al port de Barcelona ja iniciades.

En aquest sentit, ha reiterat una crida a l'estalvi. "L'aigua durarà tant com la puguem allargar gràcies a l'esforç conjunt", ha assegurat el titular d'Acció Climàtica. Resarà a la Moreneta? "Jo no m'encomanaré a cap sant ni cap verge. M'encomano a la ciutadania d'aquest país", ha afirmat a preguntes dels periodistes.

[noticiadiari]2/264871[/noticiadiari]
[impacte]