El Govern es fa responsable del compliment de la sentència del 25% de castellà a l'escola

L'executiu català respon així la notificació del TSJC amb l'objectiu d'alliberar els centres i els seus docents i direccions

Aula d'una escola catalana
Aula d'una escola catalana | ACN
07 de febrer del 2022
Actualitzat a les 23:13h
La Generalitat es farà finalment responsable de donar compliment a la sentència del 25% de castellà a les aules del país. L'executiu català ha notificat aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha rebut la sentència, esgotant així el termini per a comunicar-ho, segons ha avançat TV3.

En un escrit breu, el Govern notifica la recepció i afirma que el Departament d'Educació és l'òrgan encarregat de donar compliment a la sentència. D'aquesta manera, després de setmanes d'especulacions, es treu la responsabilitat als docents i a les direccions dels centres, que havien estan directament notificats. 

El passat 21 de gener el TSJC va declarar ferma la sentència de 16 de desembre de 2020 que imposa el 25% de castellà a l'escola i donava deu dies a la Generalitat, i concretament a Educació, per comunicar com aplicarà el que ordena el jutge i qui és el responsable de complir la resolució judicial. Aquest procediment el va iniciar el Ministeri d'Educació del govern del PP. El Govern té, també des del 21 de gener, un marge de dos mesos per aplicar la sentència.

El Tribunal Suprem va desestimar el novembre de 2021 el recurs de cassació presentat per la Generalitat contra la sentència del 25%. De facto, això ja va convertir la resolució en ferma, cosa que ha confirmat aquest divendres el TSJC. El mateix dia que va publicar-se la providència del Suprem, el Govern va fer una crida als mestres a mantenir el model d'immersió a les aules i va insistir en la necessitat de defensar el català a l'escola.

Setmanes més tard, els departaments de Cultura i Educació van concretar algunes mesures per protegir la llengua, com ara una intensificació de les inspeccions a les aules per veure si s'està complint la normativa lingüística. Segons dades del Govern, l'ús del català ha caigut a l'escola en els últims anys i menys de la meitat dels professors utilitzen habitualment la llengua catalana per dirigir-se a la classe.

​A la pràctica, la sentència del TSJC liquida el model d'immersió lingüística i ha aixecat una onada d'indignació, que es va traduir en una manifestació fa unes setmanes a Barcelona per denunciar la ingerència judicial a les escoles. Hi van participar una àmplia representació del sobiranisme civil i polític, inclosos els principals sindicats. En total, unes 35.000 persones que van exigir mesures concretes al Govern i van denunciar la ingerència dels tribunals en les polítiques educatives.