El metro, per fi a l'aeroport

La nova línia 9, amb 15 estacions i 20 km, entrarà en servei comercial a les tres de la tarda | Per arribar a l'aeroport caldrà pagar un suplement de 4,5 euros

Publicat el 12 de febrer de 2016 a les 10:58
Actualitzat el 12 de febrer de 2016 a les 12:55
La històrica reivindicació de l'arribada del metro a l'aeroport ja és una realitat. Aquest matí, un viatge inaugural a càrrec de les autoritats, ha precedit l'entrada en funcionament comercial prevista per aquesta tarda. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a més de l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, han fet el primer viatge abans de participar a l'acte inaugural a l'estació de la Fira, punt clau del nou ramal. En l'acte també hi han participat els alcaldes dels tres municipis que connecta aquest nou ramal, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluis Tejedor

La línia 9 permet recórrer el trajecte entre Zona Universitària i la T1 de l'Aeroport de Barcelona en 32 minuts i amb una freqüència de passada dels trens de set minuts. El nou tram ha costat 2.899 milions d'euros –suposarà que el cànon ferroviari que paga la Generalitat per explotar la línia augmenti en 50 milions- i amb la seva inauguració es preveuen incorporar 23 milions de viatgers. Es tracta de la línia de trens automàtica més gran, sense conductor, de tot Europa: té una longitud de 20,1 quilòmetres, molt semblant a la de tota la L1 de metro.

Un cop inaugurada, els viatgers que vulguin utilitzar la nova línia amb el títol de transport corresponent, ho podran fer. A més, TMB ha editat 50.000 bitllets inaugurals que distribuirà entre els veïns per on passa la línia.
 

Viatge inaugural de la línia 9 del metro a l'aeroport Foto: ACN


Suplement de 4,5 euros per arribar a l'aeroport

Una de les crítiques arran de la posada en servei d'aquest nou tram de la línia 9 és el suplement que caldrà pagar. Per arribar a les dues estacions de les terminals de l'aeroport no es podrà utilitzar la targeta multiviatge T-10 i el bitllet senzill s'incrementa de 2,15 fins a 4,50 euros. L'Associació per la Promoció del Transport Públic assegura que aquest règim tarifari té com a "única finalitat recaptar diners per finançar Ifercat, l'ens públic constructor de les estacions amb concessions privades, a través del turista o del viatger de negocis".

Aquest nou tram oferirà una freqüència de trens cada 7 minuts per sentit, tot i que aquest interval es podrà reduir a menys de 4 entre algunes estacions quan es produeixin esdeveniments que generin un gran impacte en la mobilitat, com en certàmens firals com el MWC o bé en dates amb previsió d’un elevat trànsit aeri a l’aeroport del Prat.
 
D’aquesta manera, el servei de metro a l’L9 sud podrà adoptar diferents configuracions per respondre a les necessitats de transport. En aquests casos es podran intercalar trens amb el servei ordinari per obtenir intervals de menys de 4 minuts entre Aeroport T1 i Fira (el temps de trajecte és de 22 minuts), o entre Fira i Collblanc (el temps de trajecte és de 7 minuts).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bpnc6ZE2zGY[/youtube]
 

Un comboi de la «nova» L-9, a l'estació de Mercabarna Foto: Adrià Costa


El nou tram de l’L9
 
La posada en servei del nou tram de l’L9 permetrà arribar en metro a la terminal més utilitzada de l’aeroport –actualment, el servei de Rodalies arriba fins a la T-2- i unir tres municipis: Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat. En el seu recorregut, facilitarà l’accés en transport públic a centres educatius, zones comercials i àrees logístiques i de promoció econòmica. Al mateix temps, millorarà la mobilitat més local i dotarà de servei de metro zones habitades que fins ara no en tenien. En longitud, el nou tram és equiparable a l’L1 de Metro, la més llarga de la xarxa, que té 20,7 quilòmetres.

El tram Zona Universitària–Aeroport T1 té una longitud de 20,1 km i 15 estacions: tres estan al municipi de Barcelona, cinc a l’Hospitalet de Llobregat i 7 al Prat de Llobregat, incloses les dues estacions a les terminals de l’aeroport.
 
Característiques de la «nova» línia 9
Estacions

Zona Universitària (correspondència línia 3)
Collblanc (correspondència línia 5)
Torrassa (correspondència línia 1)
Can Tries Gornal
Europa Fira (correspondència FGC)
Fira
Parc Logístic
Mercabarna
Les Moreres
El Prat Estació (correspondència Rodalies)
Cèntric
Parc Nou
Mas Blau
Aeroport T-1 (correspondència Rodalies)
Aeroport T-2 (correspondència futura llançadora de Renfe)
 

El nou tram de la L-9. Font: Territori i Sostenibilitat


Temps i freqüència de viatge

Temps de viatge: 32 minuts
Freqüència habitual: 7 minuts
Freqüència reduïda: 4 minuts*
*En cas d'esdeveniments especials en els trams Aeroport T1-Fira i Fira-Collblanc


Altres característiques
11 estacions són del tipus convencional (andana central o dues andanes paral·leles) i 4 del tipus pou (andanes superposades, inserides en un túnel de dos nivells)
Interestació mitjana: 1.416 metres
Interestació màxima: 3,5 km entre Aeroport T1 i Aeroport T2
Ascensors: 50
Escales mecàniques: 133
Màquines de venda de bitllets: 74
Vies d'evacuació en túnels i sortides d'emergència en totes les estacions
Velocitat comercial: 37 km/h