L'acord del conveni també suposa que no es convoqui vaga per la Diada, la Mercè i els partits del Barça de Champions, cosa que els treballadors ja havien aprovat en assemblea. La pau al metro, però, és fràgil, i el president del comitè d'empresa, Pere Ramon, ha avisat aquest dijous mateix que el seu manteniment dependrà de si la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) compleix els compromisos que ha adquirit i "respecta tot el que firma" en el marc del conveni, que es rubricarà pròximament. "Depèn d'ells", ha assegurat Ramon, i ha advertit: "La direcció que tenim no és de fiar".
Les administracions implicades en el conflicte s'han afanyat a reaccionar després de l'assemblea del metro de la tarda per reivindicar la seva contribució a l'acord. La consellera d'Afers Socials, Treball i Famílies, Dolors Bassa, ha tret pit del rol del Govern per desencallar el conflicte, remarcant que les parts hagin "confiat" en la mediació de la Generalitat, i ha llançat diverses crítiques a TMB i, per extensió, a l'Ajuntament: que el Govern sempre havia confiat "en el diàleg" per solucionar el conflicte, i que l'empresa finalment "s'ha adonat dels incompliments en acords anteriors".
Els agraïments perquè s'hagi desencallat el conflicte s'han centrat en la Generalitat, i en l'àrea de Treball que pilota ERC, cosa que ha motivat la queixa del tinent d'alcalde Jaume Asens. El dirigent de BComú ha detallat que, mentre algunes persones com l'alcaldessa, Ada Colau, "agraeixen a totes les parts" la feina feta per aconseguir un pacte, "hi ha qui malauradament fa partidisme fins al final", en referència al líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch.
Acord històric a #metrobcn. Hi ha qui agraeix a TOTES les parts i qui, malauradament, fa partidisme fins al final. pic.twitter.com/u9EZ3EalkD
— Jaume Asens #EnComú (@Jaumeasens) July 27, 2017
La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha reconegut que la Generalitat s'ha implicat "a fons" per resoldre el conflicte, però ha insistit en el fet que l'acord "ha estat un esforç interinstitucional per part de l'Ajuntament, l'Àrea Metropolitana i la Generalitat". En un comunicat, TMB ha subratllat que, durant la negociació, ha demostrat "un tarannà flexible, dialogant i responsable", que l'ha portat a fer "el màxim esforç possible per atendre les reivindicacions dels treballadors sense hipotecar les millores en el servei que reclamen els usuaris i la ciutadania".
No ha calgut recórrer a un laude obligatori
Finalment, s'ha aconseguit una sortida negociada al conflicte, cosa que semblava impossible fa menys de dues setmanes, quan la pressió entre les parts havia viscut el seu moment àlgid. L'enquistament del conflicte havia escalat fins a tal punt que a TMB veien com a única sortida que la Generalitat optés per un laude d'obligatori compliment, ja que fins llavors havia fracassat tot: les negociacions ordinàries, la mediació de la Generalitat –fórmula que s'adopta quan es convoquen vagues- i la proposta del Govern de resoldre-ho amb un arbitratge voluntari.
Després que no prosperés aquesta darrera possibilitat, les parts van collar-se mútuament al màxim. Per part dels treballadors, van decidir en assemblea que, a més de les vagues dels dilluns, en farien per la Diada, la Mercè i els partits del Barça. A més, ja no estaven sols en la seva petició de dimissió de Vidal per la seva "incapacitat" de gestionar el conflicte, i tota l'oposició a l'Ajuntament la va reprovar en comissió primer, i després al ple en va demanar la dimissió al capdavant de TMB.
L'amenaça de les vagues en dies assenyalats del setembre va tenir resposta de TMB. Primer amb l'advertència que Mercedes Vidal va enviar als treballadors, després de considerar que la postura dels empleats no s'entenia. Vidal va anunciar que l'empresa ja no faria més propostes per desencallar el conflicte i abordaria "nous escenaris". La companyia va reunir el seu consell d'administració per ratificar que no faria noves propostes, i va retirar 32 euros mensuals del sou que rebien tots els treballadors en concepte d'avançament dels previsibles increments salarials que es pactarien en el conveni per afavorir el clima negociador.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aVWs0iDeZEM[/youtube]
Les demandes de dimissió sobre Vidal i les crítiques per la manca d'acord –les associacions veïnals (FAVB), la síndica de Barcelona i el de greuges català, el qual també va plantejar que caldria resoldre el conflicte amb un laude obligatori- van coincidir amb una roda de premsa clau del comitè d'empresa, cosa que va contribuir a fer que la mateixa Colau mogués fitxa per desencallar el conflicte. El comitè va recordar que els esculls que impedien un acord ja no costaven més diners a l'empresa –s'havia plantat en els 23 milions d'euros de més que implicaven les mesures ja pactades-, i va apuntar directament al partit de Colau, BComú, contra el qual va carregar per "pressionar" per evitar una sortida negociada.
Colau va comparèixer amb Vidal, que gairebé no va intervenir, per assegurar que estaven per aconseguir una resolució del conflicte negociada, i que el seu govern és "extremadament sensible" a les demandes laborals. La irrupció de l'alcaldessa es va traduir en fets, i va posar a dues persones de la seva confiança per liquidar el conflicte davant la incapacitat de Vidal: el gerent municipal, Jordi Martí, i el coordinador general de serveis de l'Àrea Metropolitana (AMB), Eduard Saurina, dues persones de l'esfera política però amb criteri de gestió empresarial. A l'oposició van considerar que, amb aquest pas, Vidal quedava desautoritzada.
Vidal ni Colau han acudit a negociar
Ni Vidal, a qui els treballadors no han vist ni un sol dia negociant, ni TMB havien estat capaços d'acordar el conveni. Ha calgut l'arribada de nous negociadors a l'empresa, una de les demandes més reiterades dels treballadors, i un darrer esforç de la mediació de la Generalitat per aconseguir un acord. Els empleats destaquen que, malgrat que abans de les vagues ja havien mantingut 68 reunions amb la direcció, no s'havia pactat gairebé res amb l'empresa, i només a partir de la mediació es van començar a tancar acords. Això sí, en aquest darrer tram de la mediació, en cap cas s'han assegut junts l'empresa i els empleats.
Colau tampoc ha estat a la primera línia, i fa uns dies que va dir que esperava ser-hi personalment, però només per ratificar la signatura del conveni. Malgrat que s'hagi arribat a un acord i que ja s'hagi validat, la pressió sobre Vidal no ha cessat. Des del comitè d'empresa, Pere Ramon la veu "totalment desqualificada" com a interlocutora, independentment de si se la destitueix o no.

L'assemblea de treballadors del metro d'aquest dijous a la tarda. Foto: ACN
Les dificultats d'interlocució entre la direcció i els treballadors són un clàssic a TMB, i en aquesta ocasió poc ha faltat perquè es repetís l'escenari del 2002. Llavors el conflicte va ser a l'autobús, i la Generalitat va recórrer al laude obligatori durant una vaga indefinida que es va allargar sis dies entre el maig i el juny, i en la qual es van incomplir els serveis mínims. L'objectiu era tancar el conveni del 2004. Des de llavors s'han seguit succeint les vagues al metro i al bus, que ja en registraven els anys 80, tot i que no sempre per motius estrictament laborals.
Sous de 100.000 euros i els fora de conveni
Amb el conveni no s'acaben els fronts oberts a TMB. A més dels sous dels directius, bona part dels quals cobren més de 100.000 euros anuals, l'altre és perquè es publiquin els sous dels treballadors fora de conveni i la seva integració en el conveni. L'empresa està treballant en aquest darrer punt, però no sembla disposada a fer que es perdin alguns privilegis: la darrera proposta de la companyia que va transcendir a la primavera suposava que les condicions d'aquests empleats passarien a estar subjectes al conveni, però se'ls compensaria amb complements que en queden fora. Aquest capítol encara no s'ha tancat.
Els darrers pactes que han desencallat el conveni |
---|
L'última proposta que ha fet la mediació de la Generalitat sobre el conveni 2016-19 i que han acceptat l'empresa i els treballadors ha resolt alguns dels aspectes més enquistats de la negociació. En concret, TMB es compromet a internalitzar algunes feines de manteniment de vies que ara fan empreses externes i contractar més personal per a la resta del manteniment, que no hi hagi més torns de treball de temps parcial l'any 2022 entre els agents d'atenció al client –a excepció del torn de nit-, i de permetre escollir horari a qui demani una jornada reduïda per tenir cura del seu fill. La pujada del sou durant els quatre anys de vigència del conveni serà del 4,5%, i la resta d'increments són complements que no es consoliden, i que suma un 4,25% més. A banda, se'ls garantirà que el seu salari no perdi poder adquisitiu en relació a l'IPC. |