Dissabte 21 de maig, a les sis de la tarda a la Plaça Universitat de Barcelona. La cita és una mobilització en defensa del dret a l'habitatge i de protesta contra l'encariment del cost de la vida, que té com a lema "Amb aquests preus no podem viure". Així ho ha anunciat, davant la delegació del Govern, el Moviment per l'habitatge, al costat de diversos sindicats, que han cridat a la "unitat" i la "solidaritat" per aturar la "cronificació" de la situació d'emergència social a Catalunya. "Sortirem al carrer per erigir-nos en un contrapoder efectiu", ha explicat el portaveu del Sindicat de Llogateres de Catalunya, Guillem Jové.
La manifestació es produirà en un context postpandèmic i inflacionista, que les entitats denuncien que "ha agreujat una situació que ja és sistèmica". També amb la tramitació de la nova llei espanyola d'habitatge, que Guillem Jové entén com "una oportunitat per a fer complir els drets". Al seu torn, la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Lucía Delgado, ha exigit a Pedro Sánchez i Yolanda Díaz que "incloguin les esmenes de la ciutadania" per evitar que quedi en "paper mullat". De la mateixa manera, han reclamat a Pere Aragonès que "la faci complir". "Exigim una llei que garanteixi el dret a l'habitatge, aturi els desnonaments i obligui els grans tenidors a fer lloguers socials", ha reivindicat.
L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha denunciat la "insostenibilitat" de l'augment dels preus de l'últim any, que "dificulta poder pagar a les factures i fer front a productes bàsics". La portaveu, Maria Campuzano, ha expressat que la mobilització de dissabte també ha de significar un "avís" a l'Administració per a deixar palès que "l'actual model energètic té data de caducitat". El representant de la CGT, Iru Brunet, ha afegit que els salaris "estan estancats", fet que provoca una pèrdua de capacitat adquisitiva i "l'incompliment amb un nivell mínim de benestar". Iolanda Segura, de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), ha expressat el seu total suport a la protesta i ha alertat que hi ha en joc la "dignitat com a societat".
"Donem suport a la manifestació en clau antirepressiva", ha exposat el portaveu de la Comissió Jurídica del Moviment per l’Habitatge, Max Carbonell. El moviment denuncia una estratègia de repressió global, que consideren reactiva al seu creixement com a contrapoder. Carbonell ha lamentat l'augment de la repressió policial des de l'arribada de Miquel Sàmper al capdavant de la conselleria d'Interior, la tardor del 2020. "Des d'aquell moment, els Mossos d'Esquadra ens identifiquen, ens graven per elaborar perfils i ens reprimeixen econòmicament", s'ha queixat. Unes actuacions que "s'han mantingut amb el conseller Joan Ignasi Elena", ha afegit. El moviment acumula fins a 400.000 euros de multes.
El moviment en defensa del dret a l'habitatge se cita en una manifestació transversal a Barcelona
La protesta d'aquest dissabte, impulsada amb el suport d'una cinquantena d'entitats, denunciarà l'encariment de preus, amb els efectes afegits de la pandèmia i la inflació
ARA A PORTADA
-
L'electricitat després de l'apagada: més gas, menys solar i la mateixa (poca) nuclear Arnau Urgell i Ona Sindreu
-
Jim Skea, president de l'IPCC: «Cal situar el focus climàtic més enllà de l'energia i de l'electricitat» Eulàlia Galante Perarnau
-
-
L'equilibri complex de Parlon per reivindicar la seguretat davant la pressió de l'extrema dreta Sara Escalera
-
Publicat el 19 de maig de 2022 a les 13:44
Actualitzat el 24 de juliol de 2024 a les 11:40
Et pot interessar
-
Societat Mor una nena de 8 anys en caure des d'un terrat a Barcelona
-
Societat El temps d'aquest dilluns 12 de maig: treu el paraigua, pluges arreu
-
Societat Els Mossos tanquen un nou dispositiu Barcelonès amb 16 detinguts i cinc investigats penalment
-
Societat Torid
-
Societat Cinc dades clau per al futur de l'habitatge a la Gran Barcelona
-
Societat Odissea d'una víctima de violència masclista per un pis social (adjudicacions errònies incloses)