Les figures han estat cedides pel Museu dels Sants d'Olot i es van fer abans de la Guerra Civil. En l'esfera del Naixement s'hi veuran algunes figures més de tradicionals, però estaran a mig desembolicar. Es tracta d'una interpretació de la primera estrofa del poema, i apareixerà un nen un llit que ha de muntar el pessebre, i representa que algunes figures encara estan a la capsa. D'aquí que no hi apareguin totes. De fet, una de les més emblemàtiques, el caganer, no hi serà, i cal fixar-s'hi per trobar una capsa amb el seu nom.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8N1SxrfMZz8[/youtube]

Només quatre figures del Naixement seran ben visibles. Foto: Jordi Bes
Els tres Reis arribaran en una altra esfera amb un format gens tradicional. Els Reis seran els rostres de J.V.Foix, el pintor Joan Miró i el músic Pau Casals, dels quals en surten algunes referències visuals per ajudar a identificar-los. Foix i Miró havien nascut el 1893 i eren amics. Les cares viatgen en unes capses que porten or, mirra i encens, i que de tant en tant s'activen per donar una volta en uns rails, com si fos un trenet. En totes les esferes, excepte la del Naixement, s'han introduït efectes de moviment, de neu i lumínics.
El pessebre és obra del clown Toti Toronell i l'artista visual Quim Domene, tots dos d'Olot. Es van fixar en el poemari Onze Nadals i un Cap d'Any (editat el 1960), que recull els onze poemes de Nadal que Foix va dedicar als seus amics com a present de Nadal entre el 1948 i el 1958, i en el Cap d'Any del 1960, i en van escollir un. La proposta ha estat seleccionada per primer cop per concurs d'entre mitja desena, i representarà el primer d'un seguit d'homenatges que la capital catalana retrà al poeta, coincidint amb el trentè aniversari de la seva mort que es compleix el 2017.

El sopar de Nadal del pessebre de Colau. Foto: Jordi Bes
Toronell ha destacat que la instal·lació "barreja el Nadal màgic, religiós i tradicional" amb l'univers de Foix. Així, en una esfera sobre el Cap d'Any hi ha una parella ballant per recordar un dels elements que apareix més en els poemes de l'autor, el ball. En una altra hi ha un sopar de Nadal, on també es col·locaran algunes llufes per relacionar-ho també amb el Dia dels Innocents. I en una altra hi ha l'Home dels Nassos, un pescador amb una canya que pesca nassos.
A cada esfera hi haurà un plafó amb l'estrofa corresponent, i els barcelonins podran donar la volta al muntatge des de fora, però no podran entrar a passejar entre les esferes. El segon tinent d'alcalde i responsable de Cultura, Jaume Collboni, ha visitat amb els mitjans el pessebre, i ha explicat que li sembla "una excel·lent proposta", si bé deixa en mans dels barcelonins jutjar-lo. "Tota creació és interpretable, suggestionable i criticable", ha destacat. Els creadors també esperen escoltar les interpretacions dels ciutadans.

Toti Toronell explica el pessebre als regidors Jaume Collboni i Montserrat Ballarín. Foto: Jordi Bes
L'encesa de llums és aquest dijous
El pessebre es podrà visitar fins al 8 de gener, amb horari de 10.00h a 22.00h. La primera exhibició del muntatge, que segueix protegit amb una tanca mig opaca, ha coincidit amb la presentació de les activitats d'aquest Nadal, que tenen el lema "Hola Nadal, tant si neva com si fa sol", i que manté el mateix pressupost de l'any passat d'1,2 milions d'euros –
1,6 milions amb la cavalcada de Reis-. La campanya nadalenca s'estrenarà aquest dijous a les 19.00h amb l'encesa dels llums a la cruïlla de l'avinguda Paral·lel i la Ronda de Sant Pau. Com l'any passat, s'il·luminaran més de 100 kilòmetres fins al 5 de gener (el Dia de Reis a les 02.00h).
La tradicional Fira de Santa Llúcia de l'avinguda Catedral obrirà aquest dissabte i s'hi estarà fins al 18 de desembre. A la plaça de Catalunya s'instal·larà una gran ballarina mecànica que cada dia donarà el tret de sortida a les activitats, com la segona Fira de Consum Responsable, Economia Social i Solidària d'entre el 17 de desembre i el 4 de gener. El Cap d'Any se celebrarà a l'avinguda Maria Cristina amb un espectacle de música, llum i aigua a la Font Màgica, que començarà a les 23.30h i acabarà 10 minuts després de les campanades. Els tres Reis arribaran aquest any amb carrosses noves, però no han transcendit més detalls.

Els ballarins del pessebre de la plaça de Sant Jaume. Foto: Jordi Bes