El Primavera Sound abandona Madrid: el 2024 tornarà a tenir Barcelona com a seu única

El festival es retira de la capital espanyola només un any després d'estrenar-s'hi, però no descarta tornar-hi el 2025

El Primavera Sound no se celebrarà a Madrid el 2024 després d'una estrena complicada
El Primavera Sound no se celebrarà a Madrid el 2024 després d'una estrena complicada | ACN
Nació
21 de juliol del 2023
Actualitzat a les 16:27h
Adeu al petó entre Ada Colau i Isabel Díaz Ayuso. ElPrimavera Sound no se celebrarà a Madrid el 2024. L'organització, que va anunciar l'aliança amb una representació en una lon d'un petó entre l'alcaldessa de Barcelona i la presidenta de la Comunitat de Madrid, ha renunciat a fer l'edició de l'any vinent, tan sols un any després de la seva estrena. La direcció del festival ho ha anunciat aquest divendres després de no haver trobat un espai en condicions per fer-hi el festival. "A dia d'avui, no hi ha cap opció que garanteixi els nivells de qualitat que el Primavera Sound té fixats", ha comunicat Alfonso Lanza, codirector del certamen. D'aquesta manera, el 2024 Barcelona tornarà a acollir el festival com a seu única.

El Primavera Sound va fer el salt a Madrid aquesta vegada per primer any amb grans expectacions. L'expansió va considerar-se una victòria del model de ciutat madrileny davant la situació de la capital catalana, després que ajuntament i organització no arribessin a un acord per mantenir el format de dos caps de setmana al Fòrum que el Primavera va estrenar el 2022. Hi van influir factors com la pressió veïnal pel soroll i la voluntat d'internacionalitzar el certamen per part dels organitzadors.  

Per contra, la primera edició a Madrid va començar amb el peu esquerre: la jornada inaugural del 8 de juny es va haver de suspendre per les fortes pluges de la borrasca Òscar, que van deixar la Ciutat del Rock d'Arganda del Rei impracticable. Els dos dies restants van tenir problemes de mobilitat greus, amb afectacions sobretot en hora punta. Tot plegat ha fet obrir un període de reflexió a la direcció, que finalment ha acabat amb la resolució de plegar veles i, de cara a l'edició del 2024, abandonar Madrid.
 
El Primavera Sound va tancar la primera edició amb seu a Madrid amb 90.000 espectadors entre el 9 i el 10 de juny, Així, divendres van passar 42.000 persones pels diversos escenaris, i el dissabte ho van fer 48.000 per veure Rosalia, Bad Gyal o Calvin Harris entre altres. En total, es van fer 222 espectacles repartits en una dotzena de sales de la capital espanyola i altres espais més multitudinaris de l'entorn, com l'estadi de futbol Civitas Metropolitano i la Ciutat del Rock a Arganda del Rey, seu principal. Per això, en un comunicat els organitzadors van dir que l'edició havia "superat els contratemps inicials".

Malgrat el balanç de la primera edició, Almudena Heredero, directora del Primavera Sound Madrid, ha assenyalat aquest divendres que tot i que es van complir les expectatives en el terreny musical, "L’experiència del públic per determinats aspectes logístics no va ser la desitjada". Dins de la Ciutat del Rock es va viure un festival ple de grans moments, però no som aliens a alguns inconvenients”. En aquest sentit, Heredero ha declarat que “no es donen les condicions necessàries perquè Madrid tingui un Primavera Sound com es mereix el 2024"

Pluja de cancel·lacions

L'adeu del Primavera Sound és un nou fracàs per Madrid, que aquesta setmana ja havia tingut una primera cancel·lació: El Reggaeton Beach Festival es va anul·lar a tres dies de l'inici. Dimecres, l'Ajuntament de Madrid va cancel·lar la celebració de l'esdeveniment de música urbana a només tres dies del seu inici que, igual que a Barcelona, s'havia de produir aquest cap de setmana. El consistori de la capital de l'Estat va informar que no es donen les condicions ni de seguretat ni d'evacuació per garantir el desenvolupament correcte del festival.

L'organització va presentar un pla de mobilitat "incomplet" i que comptava amb un informe desfavorable dels bombers. A tot això caldria afegir que el festival no comptaria amb el permís per superar els decibels permesos a l'ordenança municipal. El soroll ha estat un dels punts polèmics del festival, també a Catalunya.