El sindicat de manters i l'Espai de l'Immigrant seran desallotjats al juliol

Tenen els seus espais en un edifici del Raval que també acull a més de 15 famílies | L'Espai de l'Immigrant critica que se'l desallotja "com a continuació de la gentrificació i turistificació" del Raval | L'Ajuntament afirma que no hi ha cap llicència demanada a l'edifici i encara no concreta si ajudarà als col·lectius afectats

Publicat el 14 de juny de 2016 a les 19:08
El Sindicat Popular de Venedors Ambulants i l'Espai de l'Immigrant seran desallotjats el 13 de juliol pels Mossos d'Esquadra de l'edifici on desenvolupen la seva activitat, al número 2 del passatge Bernardí del barri del Raval de Barcelona, ha informat aquest dimarts l'espai en un comunicat. L'edifici també funciona d'habitatge per a més de 15 famílies.
 
Segons l'Espai de l'Immigrant, l'edifici ha acollit el seu treball social i polític durant més de tres anys. Va néixer el 2013, quan la llei de sanitat va excloure de l'accés a la salut a tots els immigrants sense papers, i des de llavors ha atès a immigrants amb necessitats d'assessoria jurídica, mèdica i psicològica. També hi ha altres col·lectius, com el sindicat de manters, el qual hi té la seu des de la seva creació a l'octubre.

L'espai retreu que "una vegada més s'ataquen i s'obstaculitzen el treball i els processos polítics dels centres socials autogestionats de Barcelona", i afegeix: "Pitjor encara, es desallotja un espai autogestionat per la població migrant, en un moment en el qual la norma és la seva exclusió, el racisme institucionalitzat i la violència cap a ella".

Incògnita sobre el futur de l'edifici

Critica que el desallotjament es produeix "enmig de la continuació de processos de gentrificació i turistificació del Raval", on considera que el barri preval pel turisme i no pels veïns. No obstant això, és una incògnita el futur de l'edifici.

Fonts municipals han informat a NacióDigital que no consta cap llicència ni comunicat d'obres en tràmit al número 2 del passatge Bernardí, però no han precisat si preveuen ajudar als col·lectius que seran desallotjats a buscar un espai alternatiu.

L'Espai de l'Immigrant reivindica que, amb la seva tasca, "s'ha enfortit el teixit social del barri, la defensa dels drets de la població migrant i la lluita pel reconeixement d'aquesta població com a subjectes polítics" a través d'assemblees obertes, espais de formació, cursos d'espanyol, projecció de documentals i altres trobades.

Ressalta que també funciona com a plataforma per diferents col·lectius polítics, socials i culturals que treballen "en la reivindicació dels drets de les persones migrants i racialitzades, en contra de la subalternitat i del racisme estructural".