Francisco Sánchez García ha guanyat la batalla. El Tribunal Suprem ha donat la raó a aquest home de 80 anys i veí de Barcelona, que el febrer del 2020 va ser desnonat del seu pis a Gràcia mentre era fora de casa, segons la sentència judicial a la qual ha tingut accés NacióDigital. La sentència és ferma i per tant no admet recurs.
Des del 1975 Sánchez vivia al seu pis del carrer Maignon. El 2001, després de tenir problemes econòmics, va acordar amb l'antiga propietat una modificació del seu contracte de lloguer. Ell es comprometia a condicionar el soterrani, que aleshores no tenia cèdula d'habitabilitat, i deixava lliure l'àtic a canvi d'una rebaixa en la quota, que passaria a ser de 15.000 pessetes.
El canvi es va formalitzar amb un annex del contracte de renda antiga. El 2017 la finca va canviar de mans, després que l'empresa UPL Gràcia adquirís l'edifici. El seu administrador, Michael Saidov, tenia la intenció de no renovar el contracte de cap veí i davant la impossibilitat de finalitzar l'acord amb el Francisco -els contractes de renda antiga són indefinits- va demandar-lo argumentant que l'annex era en realitat un nou contracte.
[noticiadiari]2/208744[/noticiadiari]
Un jutjat de primera instància va donar la raó a Sánchez però més tard l'Audiència Provincial de Barcelona va donar la raó a la propietat i determinava que el veí no tenia un contracte indefinit. Sánchez no es va rendir i el 2019 presentava un recurs al Suprem, que ara s'ha pronunciat donant-li la raó.
El cas, però, té moltes derivades i ara mateix Sánchez encara no pot tornar a casa seva. Tot i que el cas estava pendent del Suprem, ara fa un any Saidov va recórrer a un altre tribunal per intentar agilitzar el desnonament.
Segona sentència favorable
El veí sempre ha assegurat que no va ser notificat i des d'aleshores ha viscut a casa dels seus familiars, actualment al domicili del seu germà a Madrid. El jutjat de primera instància número 26 de Barcelona va declarar nul el desallotjament, considerant provat que no es va fer tot el possible per contactar amb l'afectat.
Entre el desnonament i la sentència del jutjat, però, la propietat ja havia actuat. UPL Gràcia va iniciar obres al pis de Sánchez deixant-lo impracticable per viure-hi i l'advocat del veí, Lluís Humet, va reclamar per via judicial que Saidov garantís que el seu client podia tornar a casa seva.
Ara, en declaracions a NacióDigital Humet considera que la sentència del Suprem "reforça la seva postura". "La propietat ha de retornar l'habitatge al Francisco tal i com estava abans del desnonament", assegura. "Estic molt satisfet amb la sentència però el patiment que he passat no li desitjo a ningú. Les lleis d'aquest país haurien de protegir una mica més els llogaters", valora Sánchez.
Sánchez era l'últim escull que havia de superar la propietat per vendre's sencer tot l'edifici del carrer Maignon 6. Tots els altres veïns ja havien marxat, després de veure com la propietat no els renovava el contracte o els oferia diners per marxar. Poc després de desnonar Sánchez, la propietat anunciava que tota la finca estava en venda per 1,7 milions d'euros.
El Suprem dona la raó al veí de 80 anys desnonat mentre era fora de casa
L'alt tribunal anul·la la sentència de l'Audiència de Barcelona i estableix que el contracte de lloguer de Francisco Sánchez és vigent

- Francisco Sánchez García, al seu pis de Gràcia | Andreu Merino -
- | Andreu Merino
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz
Publicat el 06 d’abril de 2021 a les 19:05
Actualitzat el 06 d’abril de 2021 a les 20:36
Et pot interessar
-
Societat El taxista agredit per un motorista a Barcelona va morir per un cop de cap contra el terra
-
Societat Una mestra interina reclama 65.000 euros per no haver-se pogut estabilitzar després de 18 anys
-
Societat Troben part d'un vaixell de fa cinc segles en unes obres a Barcelona
-
Societat UGT reclama que es prohibeixin les bonificacions de les multes per accident laboral mortal