El TSJC ordena a la Generalitat que «protegeixi» la família que va demanar més castellà a l'escola de Canet

El tribunal vol que Educació demostri que està aplicant el 25% de castellà al centre Turó del Drac i recorda que el Departament i la direcció de l'escola són els responsables de garantir "la convivència"

L'escola de Canet de Mar on una família ha demanat que el 25% de classes siguin en castellà.
L'escola de Canet de Mar on una família ha demanat que el 25% de classes siguin en castellà. | Europa Press
10 de desembre de 2021, 11:43
Actualitzat: 17:31h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat aquest divendres al Departament d'Educació i a la direcció de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar que adopti "les mesures necessàries per preservar la protecció i intimitat" de la família del nen de P5 que va denunciar el projecte lingüístic del centre i va demanar més castellà a classe. El jutge li va donar la raó i ja fa setmanes que aquesta classe fa un 25% de les hores en llengua castellana malgrat les crítiques de les altres famílies i la gesticulació del Govern

En una providència, la sala contenciosa afirma que és responsabilitat del departament que pilota Josep González Cambray i la direcció del centre són els encarregats de preservar "la normal convivència i el desplegament pacífic de l'entorn educatiu". El TSJC va fixar un 25% de castellà al grup del nen en resposta a la denúncia de la família, que va demanava un 50% d'escolarització en aquesta llengua. L'escola insisteix que en cap cas hi ha cap problema de convivència per aquest fet. 

Cambray va visitar ahir la direcció del centre per fer-los costat i que tinguessin "totes les eines" per veure com aplicar les mesures cautelars dictades pel TSJC. El conseller va dir també que la Generalitat no podia fer res per evitar el 25% de castellà, que de fet fa setmanes que ja s'aplica en el cas concret de P5. De tota manera, el TSJC ha demanat també a Educació que informi de les mesures adoptades per fer complir les mesures cautelars que obliguen al 25%. 

La conselleria d'Educació treballa en aquests moments en tres sentits: protegir la direcció d'aquest centre -en el cas de l'escola de Canet seria qui patiria les conseqüències penals en cas d'incompliment-, assessorar jurídicament les famílies que volen revertir la situació i impedir que aquesta quota s'acabi aplicant a tots els cursos del centre i, en el cas de la ratificació de la sentència del Suprem, assumir la responsabilitat des del departament i no des dels docents de continuar aplicant de forma general el model d'immersió als centres. Reconeix, però, que més enllà del terreny polític i de defensa del marc legal vigent, el seu marge és limitat en el terreny judicial. 

L'ofensiva judicial que posa en escac el sistema pedagògic amb el català com a llengua vehicular representa amenaces a nivell personal de treballadors, a nivell governamental i, també, a nivell del projecte educatiu global de l'escola catalana. Tot plegat, a partir d'un balanç de només 80 denúncies de famílies des del 2005 per reclamar més classes en castellà. 

La Fiscalia investiga "amenaces" a la família
Paral·lelament, la Fiscalia de Barcelona ha obert diligències per investigar missatges difosos a través de les xarxes socials contra la família del nen de cinc anys que va demanar més classes en castellà. Apedregar la casa de la família del nen o aïllar el menor a l'escola són alguns dels comentaris ofensius que alguns perfils han publicat a les xarxes socials arran de la polèmica lingüística.

Tant l'associació Hablamos Español com Vox ho han portat davant la justícia i la Fiscalia analitza ara si aquests continguts poden ser constitutius d'un delicte d'incitació a l'odi o discriminació. La comunitat educativa, per la seva banda, treballa perquè la disputa jurídica i política no arribi a les aules i a l'entorn escolar. Evitar la tensió és, de fet, una de les obsessions que ha expressat amb més vehemència el Departament d'Educació i l'AMPA de l'escola.