Els clients dels restaurants catalans podran emportar-se les restes de menjar

La nova llei sobre l'aprofitament de l'execedent alimentari obligarà els establiments a tenir recipients

Publicat el 13 de juliol de 2016 a les 06:49

Un restaurant de Girona. Foto: Anna Camps / ACN


.
El Parlament de Catalunya debatrà avui una proposició de llei sobre l'aprofitament de l'excedent alimentari, presentada pel PSC. La normativa té com a objectiu establir les accions pertinents per tal de incentivar i mobilitzar en la lluita contra el malbaratament d’aliments i l’aprofitament de l’excedent alimentari. En principi, tot apunta que s'aprovarà per unanimitat.

“El malbaratament alimentari té una relació directa en relació a l’impacte ambiental, social i econòmic. S’estima que el 7% dels aliments adquirits es malbaraten pels consumidors, els comerços i els restaurants”, apunta el redactat.

En aquest marc, una de les propostes de la normativa, és que els restaurants tinguin recipients preparats perquè els clients es puguin emportar les restes de menjar. A més, també es contempla, entre d'altres aspectes, que les botigues puguin cedir els seus excedents a entitats o associacions no lucratives. 

Segons la Diagnosi del Malbaratament alimentari a Catalunya feta l’any 2012 per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Agència Catalana de Residus, 25,5 dies de menjar cada any són llençats a les escombraries, un volum que serviria per alimentar més de mig milió de persones durant un any. En termes econòmics significa 841 milions d’euros anuals.