Els dotze elements catalans que són patrimoni de la humanitat

La cultura a Catalunya es veu reflectida en tot el territori per edificis, monuments o esdeveniments que estan reconeguts per la UNESCO

La Sagrada Família, reconeguda per la UNESCO l'any 2005
La Sagrada Família, reconeguda per la UNESCO l'any 2005 | Grup d'Escriptors del Montseny
Nació
24 de febrer del 2024
Catalunya està plena d'història que es veu reflectida en els elements culturals que omplen el seu territori. Des d'art rupestre fins a arquitectura modernista, a casa nostra podem trobar representacions de qualsevol època de la història que estan reconeguts per la UNESCO.

Aquest reconeixement afavoreix la protecció i promoció d'aquests atractius turístics i històrics, que van des de monuments arquitectònics fins a esdeveniments culturals com la Patum de Berga. En total, a Catalunya n'hi podem una quarantena d'elements reconeguts, dels més de mil arreu del món. D'aquests quaranta, els dotze principals són els següents.

Art rupestre

La UNESCO va reconèixer el 1998 als 757 jaciments que conformen el conjunt d'art rupestre de l'arc mediterrani. A Catalunya, de tots els que hi trobem, se'n poden destacar tres de principals: la Serra de la Pietat (Ulldecona), la Roca dels Moros (el Cogull) i la Cova dels Vilasos o dels Vilars (Os de Balaguer).

Tàrraco

La ciutat que actualment coneixem per Tarragona, compte amb un conjunt arqueològic que mostra com era la ciutat catalana en l'època romana, quan es va convertir en un dels centres comercials de tot el Mediterrani. Reconeguda l'any 2000, s'hi pot trobar tot d'edificis i espais, com el fòrum, per entendre com era la ciutat en aquella època.

Vall de Boí

En aquesta vall pirinenca s'hi reconeix, des del 2000, un conjunt de monuments religiosos de diverses esglésies i ermites que permeten endinsar-se i contemplar l'art romànic català. S'hi destaca, sobretot, Sant Climent i Santa Maria de Taüll.

Monestir de Poblet

Aquest monestir construït l'any 1150 ofereix una immensa representació de la Catalunya medieval. A part de la història que concentra aquest recinte religiós, encara avui en dia hi viuen monjos cistercencs. A dins, hi destaca sobretot el retaule de l'altar major i la capella gòtica.

Palau de la Música

El modernisme català està representat arreu de la ciutat de Barcelona i el Palau de la Música és una de les seves representacions per excel·lència. Inaugurat l'any 1908 i dissenyat per Lluís Domènech i Montaner, va ser declarat patrimoni de la humanitat l'any 1997.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

També dissenyat per Domènech i Montaner, aquest hospital obert l'any 1902 conformat per 27 pavellons, representen el modernisme català d'una manera única, donant una decoració i identitat única a un centre sanitari que abandona la seva imatge habitual per convertir-se en un edifici que representa el més pur modernisme barceloní.

Gaudí

Si es menciona la paraula modernisme és indispensable mencionar a Antoni Gaudí. L'arquitecte català va vestir la capital catalana amb uns edificis únics arreu de la ciutat. Fins a set obres reconeix la UNESCO de Gaudí: el Parc Güell, el Palau Güell, la Casa Milà, la Casa Vicens, la Sagrada Família, la Casa Batlló i la Colònia Güell.

La Patum

A Berga s'hi celebra una de les festes tradicionals més històriques de Catalunya. Amb referències a la celebració del 1454, La Patum és part de la cultura del territori català. Pel seu valor històric i cultural, la UNESCO va reconèixer aquesta festivitat l'any 2005.

Els castells

Un altre representatiu de la cultura catalana són els castellers. Amb antecedents de fa més de 200 anys, aquesta activitat forma part de la majoria de celebracions catalanes que tenen lloc arreu del país. Alhora, aquest element cultural resulta únic en el món, i va ser reconegut l'any 2010.

La dieta mediterrània

Una de les característiques més pròpies de casa nostra és la dieta. Coneguda per ser sana i equilibrada amb aliments d'alta qualitat, la dieta mediterrània és distingida arreu del món com una de les millors. Basada en la trilogia del blat, vinya i olivera, permet accedir a una gran varietat de productes sans.

Les festes del foc

Amb l'arribada del solstici d'estiu, a la majoria de pobles del Pirineu s'hi celebren les festes del foc. Protagonitzades per falles, haros i brandons, aquesta festivitat reflecteix l'aura màgica i simbòlica que tenia en els seus orígens. En concret, consisteix a baixar de les muntanyes diverses torxes que culminen en una foguera conjunta.

L'experiència del Montseny

Aquest projecte que ofereix un patrimoni cultural immaterial de l'espai del Montseny, va ser reconegut l'any 2013. La idea principal al voltant d'aquesta oferta, busca promoure un desenvolupament sostenible en l'àmbit ambiental, social i cultural amb la zona.