Els joves britànics poden salvar Europa

La incertesa és total sobre quin serà el resultat del referèndum del Brexit | L'alta participació dels joves dóna esperances als partidaris de continuar a la UE

Publicat el 23 de juny de 2016 a les 17:15
Actualitzat el 23 de juny de 2016 a les 17:19
NacióDigital ha recorregut avui diversos llocs de votació de la ciutat de Londres, per copsar l'ambient i intentar esbrinar quina opció por resultar guanyadora del referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, segons les opinions i les sensacions d'alguns dels votants i dels interventors de les diferents campanyes a favor i en contra de la permanència britànica a la UE.

Els locals electorals al Regne Unit acostumen a presentar una diversitat sorprenent. Centres cívics, escoles, esglésies, estadis de futbol i fins i tot cases particulars poden esdevenir llocs de votació, entre les 7 del matí i les 10 de la nit –hora local-, quan es tancaran les urnes.

Tot fent cua en un centre comunal de Westminster, un conductor d'autobusos –que no ha volgut revelar el sentit del seu vot- admet que l'argument repetit per L'exalcalde de Londres Boris Johnson, un dels líders de la campanya per marxar de la UE, sobre els abusos dels immigrants en l'accés als serveis socials, és en part real. N'hi ha, d'excessos, diu el votant, però el que cal és reformar el sistema, no pas deixar la UE, "sobretot perquè el 70% dels immigrants són extracomunitaris", assegura.

En una església de Notting Hill, una anciana es prepara per votar i proclama que "avui és el dia de la independència". Alguns joves que fan cua somriuen i fan que no amb el cap. Aquest és l'element que destaquen els partidaris de romandre a la UE: es detecta una alta participació del joves en la votació. Al Regne Unit, els joves són un col·lectiu altament abstencionista. Les enquestes diuen que els joves són majoritàriament pro europeus, la qual cosa podria ser clau per inclinar la balança en un referèndum ajustadíssim.
 

Un punt de votació del referèndum en una església de Londres Foto: Germà Capdevila


Quan se sabran els resultats?

Amb un rècord històric de mes de 46 milions de ciutadans registrats per votar, s'espera un escrutini llarg i feixuc. Aquest cop no hi haurà enquestes a peu d'urna, "per la dificultat d'obtenir resultats fiables", han dit els experts en demoscòpia, escaldats per l'absolut fracàs en les previsions de les passades eleccions, que van atorgar una inesperada majoria absoluta a David Cameron.

A les 22.00 es tancaran les urnes i cada mesa enviarà els resultats als gairebé 400 centres locals de còmput. Aquests faran el mateix amb la suma que recullin, cap a 12 centres regionals. Els resultats de les grans ciutats es començaran a saber a partir de les 4 o 5 de la matinada. Els resultats definitius s'esperen al voltant de les 7 del matí, hora britànica.