Com sempre, el recital poètic Josep Maria Isanta ha començat amb una cançó de Marc Travé i Marcel Tuyet, que recorda els dies i els sentiments després del crim. Un assassinat que va marcar un dissabte de Patum a partir del qual van canviar moltes coses. La lectura de poemes ha vingut després, començant de la mà de Toni Gol, i continuant amb persones anònimes que han volgut adreçar unes paraules de record i reflexió.
I és que any rere any, la Plataforma per la Convivència al Berguedà insisteix en el missatge que es va desprendre de la mort d'Isanta. La convivència, el respecte, la pau i la llibertat haurien de ser els valors fonamentals d'aquesta societat. I per aquests, consideren, s'ha de seguir lluitant.
Isanta va morir el 28 de maig del 2005 a causa d'una agressió amb arma blanca durant les festes de Corpus. Arran d'això, els Mossos d'Esquadra van detenir 18 joves relacionats amb l'agressió, alguns d'ells vinculats a la família dels Catoños, a qui l'Audiència de Barcelona va condemnar a penes d'entre 25 i 53 anys de presó, mentre que sis menors van ser enviats a centres d'internament amb penes d'entre tres i set anys. L'assassinat, però, va anar més enllà, i va marcar fortament la manera com la societat berguedana va passar a viure la Patum, i també la concepció de respecte i convivència envers de situacions similars.

Recital poètic en record a Isanta a la plaça de Sant Joan de Berga. Foto: Aida Morales.