A la sorpresa inicial -ubicada temporalment el dia 4 de gener- li va seguir la indignació dels afectats més directes. Ràpidament, es van adonar d'un fet insòlit. El nou senyal que els demanava que no circulessin en bici estava situat en alguns trams -com el carrer Avinyó- on sí que poden passar cotxes, si són de residents. És a dir, que un veí podia passar per aquell carrer amb el seu cotxe però no amb la seva bicicleta. Fonts municipals ho justifiquen apuntant que són trams "determinats i puntuals". A més, afegeixen que hi poden circular vehicles motoritzats de serveis urbans o de residents perquè "no existeix altra alternativa per prestar el servei o accedir als habitatges".
Inicialment, es van encarregar d'explicar-ho uns informadors municipals vestits amb armilla. Bicicleta o patinet que veien, bicicleta o patinet que frenaven insistentment per assenyalar-los el nou cartell i anunciar-los la voluntat municipal perquè s'acostumessin a baixar del vehicle i arrossegar-lo uns metres. La idea de l'Ajuntament partia de la voluntat de reduir els incidents entre els vianants i qui circula pedalant o sobre un patinet. Especialment, tenint en compte que moltes vies del Gòtic són estretes i sovint s'omplen de visitants. Així, la proposta deixava camp per córrer a les interpretacions. "Això és pels turistes. Volen tenir-ho tot tranquil per a ells. D'aquí, fins a la plaça Sant Jaume", comenta la María, gerent d'un comerç familiar de bijuteria -Buni Dos- que fa 39 anys que perviu al carrer de la Boqueria, un dels afectats.
Altres comerciants de la zona -els ulls de la quotidianitat d'aquests carrerors- també diuen la seva. "La mesura pot ser bona, perquè a vegades sí que hi ha enrenou entre ciclistes, repartidors, els que caminen...", diu Pol Obach, d'una històrica sombreria homònima del carrer del Call. Uns metres més enllà, l'Alícia, de la botiga de roba Recuir, comenta sorpresa que es vetin les bicis en un carrer on veu passar "minibusos i turismes". Un treballador més, en aquest cas del negoci que aprofita la iconografia nadalenca a la botiga del Caganer, assenyala el calendari. "Això pot tenir sentit en mesos forts de turisme, com novembre o desembre, o ja l'estiu. Però ara que ve una temporada més fluixa, ja diràs tu quin sentit té dir-li algú que baixi del patinet o la bicicleta en un carrer sense saturació", raona en veu alta Tato Fuentes.
La llista de greuges i queixes: més enllà dels cotxes
Precisament, aquesta última reivindicació espontània del comerciant lliga amb un dels comentaris que uns dies més tard es trobaria el govern municipal a la comissió municipal d'Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge. La regidora Rosa Suriñach (ERC) retreia a l'executiu del PSC que instaurés aquests senyals que prohibeixen la circulació "sense conèixer la realitat dels veïns" i que ho fes "a totes les hores del dia, sense tenir en compte que el flux de vianants no és sempre el mateix". A més, assenyalava algunes conseqüències d'aquesta política, com que dones que prefereixen tornar a casa en bicicleta de nit per evitar caminar per carrers poc il·luminats o famílies -com les de l'escola Sant Felip Neri- que aprofitaven per anar al centre educatiu pedalant ja no podien fer-ho. Per tot plegat, tant els republicans com Barcelona en Comú van demanar al govern municipal que es replantegés la mesura.Els dies previs, veïns i entitats ciclistes hi havien estat insistint. La bicicleta està molt estesa en el dia a dia d'alguns habitants del districte de Ciutat Vella, remarca Martí Cusó. El portaveu veïnal assegura que "és altament contradictori, injust i contra la mobilitat sostenible que hi hagi carrers on poden passar cotxes i motos i, en canvi, no hi puguin passar les bicicletes o els vehicles de mobilitat personal". Aquesta també és la contradicció que assenyalen amb més contundència des del Bicicleta Club de Catalunya (BACC). "Perjudica clarament l'ús de la bicicleta i en criminalitza l'ús", assenyala el representant de l'entitat, Adrià Arenas.
Entre les sorpreses que s'han trobat arran de l'aparició d'aquests senyals hi ha també exemples rocambolescs. Alguns comptes com @BcnBici es van dedicar a documentar-los a xarxes socials com X. Al carrer de la Baixada de Santa Eulàlia, en ple Gòtic, abans hi havia un senyal de prohibit circular en moto. En començar l'any, en canvi, es va introduir la nova indicació perquè no passessin bicicletes o patinets, però es va retirar la prohibició per a les motocicletes. Fonts municipal, consultades per aquesta situació, asseguren que l'Ajuntament "revisarà la senyalització" en aquest punt per tornar a assegurar que les motos també tenen prohibit el pas per un carrer on, sovint, hi ha grups de turistes de free tours que ocupen tota l'amplada de la via.
Com expliqueu que una prohibició de circular en moto es converteix en una prohibició de fer-ho en bici/vmp i per tant permetent-ho en motoritzats? No té cap sentit.
— Barnabici (@bcnbici) January 7, 2024
Que si voleu prohibir que QUALSEVOL vehicle circuli per aquí, ho podria arribar a entendre, però només bici/vmp? 🤷 pic.twitter.com/ej199L4gF5
A banda, el govern municipal remarca que en molts punts els casos de la senyalització tenen més a veure amb un recordatori millorat del que ja incloïa la normativa: trams on les bicicletes i patinets ja no podrien circular si s'ajustaven a l'ordenança de circulació. Així, el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, insistia en què s'havien escollit algunes zones on "es generen situacions de risc vers els vianants per la manca de compliment de les condicions establertes a l'ordenança". Aquestes exigències plantegen que els conductors de bicis i patinets deixin almenys un metre de distància amb cada façana del carrer i que respectin la prioritat de qui passeja.
[noticiadiari]2/267674[/noticiadiari]
"Molts d'aquests vials ja prohibeixen la circulació d'aquests vehicles", deia Batlle aquesta setmana. Ara bé, d'altres no. I això és el que es denuncia. Des del BACC es pregunten "quina és la justificació de la mesura si ja hi ha unes normes de circulació pels carrers de plataforma única i de protecció del vianant", a més d'afegir que "serien més útils fer campanyes de conscienciació". Davant aquest escenari, el regidor responsable de Ciutat Vella va acabar anunciant que s'obrien a "substituir o retirar algun dels senyals si s'escau" després de fer-ne una avaluació. Aquesta decisió arribaria després de parlar també amb entitats veïnals i col·lectius de defensa de la mobilitat en bicicleta.
Una mesura en convivència amb la pressió turística
De fet, Adrià Arenas (BACC) es va reunir dies enrere amb la mà dreta de Collboni a l'Ajuntament, Laia Bonet. En aquella trobada, Arenas remarca que la responsable municipal va comunicar-los que hi havia el pla de desplegar més senyals d'aquesta mena a altres punts de la ciutat, però que davant la resposta ciutadana havien decidit congelar aquesta possibilitat. "Això mostra la contradicció que representa la mesura", matisa el representant de l'entitat ciclista.Des de l'associacionisme veïnal, Martí Cusó lamenta el fons de la qüestió. En aquesta línia, assenyala un principi que ERC també mencionava a la seva queixa a l'Ajuntament: que es prenguin decisions que restringeixen l'activitat quotidiana veïnal en una zona castigada per una pressió turística que ja ha expulsat una part del antics residents d'aquests barris. "Demanem que es reverteixi completament la mesura i que, en tot cas, s'iniciï un procés de diàleg per parlar de la mobilitat al Gòtic, però que es faci sense prohibir bicicletes. Encara menys, les de veïns i veïnes que ja tenim suficients problemes de mobilitat per culpa de la massificació turística i comercial", exposa Cusó.
[impacte]