
El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, amb els regidors Trinitat Capdevila i Jordi Coronas. Foto: ACN
La regulació dels allotjaments turístics a Barcelona encara la recta final de negociació amb dos fronts oberts: el d'ERC i la CUP, que aposten per augmentar el decreixement previst en la primera proposta del govern d'Ada Colau, i el de CiU i C's, que aposta per introduir més flexibilitat. Els republicans han reblat el clau aquest dimecres i han posat diverses condicions per aprovar el Pla Especial Urbanístics d'Allotjaments Turístics (PEUAT), com una consulta sobre tres hotels, però per ara el rebutgen. El govern ha replicat amb una advertència de la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz (BComú). "Ningú, i en concret la gent d'ERC com tants veïns i veïnes de la ciutat, no entendrien que en 60 dies deixéssim que la barra lliure en relació als allotjaments turístics tornés a la nostra ciutat", ha avisat.
La primera opció del govern, que formen BComú i el PSC, sembla que implica aprovar el PEUAT amb ERC, si bé encara necessitarien algun altre suport o l'abstenció d'algun grup perquè tirés endavant amb el seu únic "sí". Sanz ha afirmat que el pla ja incorpora el 98% de propostes dels republicans i "ja se'l poden sentir bastant seu". L'alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat aquest mateix dimecres que espera que els republicans donin suport al PEUAT "no per reciprocitat, sinó per convicció", i més després de l'acord sobre el metro a la Zona Franca i el pacte per traslladar la Model que ha firmat les últimes setmanes amb la Generalitat, en bona mesura amb consellers d'ERC.
No obstant això, els republicans barcelonins no ho volen posar fàcil. D'entrada no donen símptomes de desviar-se del guió dels últims mesos de mantenir una oposició dura a Colau i estan "en el no", segons el seu líder, Alfred Bosch. Condicionen el seu suport al PEUAT a dues qüestions que estan fora del pla: elaborar un nou pla de xoc contra els pisos turístics il·legals que inclogui un calendari per establir "el termini previst per acabar amb aquesta il·legalitat", segons Bosch, i celebrar una consulta ciutadana per decidir si cal aturar tres dels projectes que han generat més polèmica veïnal: l'alberg de la Vila Olímpica –les obres estan suspeses per l'Ajuntament- i els hotels de les Drassanes –encara no té llicència- i el del Rec Comtal –gairebé construït-.
Sanz ha considerat que la consulta és "inexecutable" a hores d'ara, i considera que podria portar a una expropiació d'aquests tres allotjaments, cosa que considera que "no es pot plantejar així com així". La tinent d'alcalde ho justifica per l'elevat preu de recórrer a una expropiació, que calcula que s'elevaria a "quantitats bastant per sobre dels 100 milions d'euros" entre els tres hotels, diners públics que anirien a parar a les butxaques dels promotors hotelers. A més, ha subratllat que hi ha "seriosos dubtes jurídics" que sigui viable i que és "arbitrari", i ha plantejat: "Per què aquests tres i no un altre".

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz. Foto: ACN
La tinent d'alcalde ha defensat que el document que s'està negociant "no és ja el PEUAT del govern municipal", perquè ja incorpora "moltíssimes propostes dels diferents grups municipals", i preveu presentar-lo a la Comissió d'Urbanisme de la setmana que ve per iniciar el tràmit d'aprovació final i dur-lo al ple de finals de mes. En cas que llavors encara no hi hagués acord, no descarta convocar un ple extraordinari. La urgència deriva del fet que el 17 de març s'esgota una de les moratòries vigents que impedeixen obrir nous hotels –la de Gràcia-. Si el pla no és vigent llavors, s'obriria una barra lliure de llicències.
Tant ERC com la CUP aposten per incorporar a la zona 1, la de decreixement d'allotjaments turístics, els barris del Poblenou, Sant Antoni i Hostafrancs –per ara inclou Ciutat Vella, part de l'Eixample, la Vila de Gràcia i el Poble Sec-. Els republicans, però, també demanen introduir-hi la Vila Olímpica. CiU també negocia el pla, i donarà detalls de com avancen les converses aquest dijous. C's reclama reduir les zones on no es podran incrementar els allotjaments turístics, i el PP considera que, per aprovar el pla, l'alcaldessa hauria d'acostar-se a la centralitat, i no fer que l'oposició s'acosti a l'extrem.
Manifest per a un PEUAT "més restrictiu"
Les exigències sobre el PEUAT també es manifesten fora de l'Ajuntament. Diverses entitats han subscrit aquest mateix dimecres un manifest sota el títol No ens faran fora! on reclamen al govern municipal i a l'oposició que aprovin un PEUAT que sigui "més restrictiu, que reverteixi el procés d'expulsió de veïnat i eviti replicar-lo a més barris, que impliqui un decreixement real de l'activitat turística i que faci avançar cap a l'extinció dels Habitatges d'Ús Turístic a la ciutat".
L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, la PAH de Barcelona, l'Observatori DESC i el grup promotor del Sindicat de Llogateres i Llogaters –que també ha ideat l'Observatori DESC- avisen que el pla que va presentar el govern és "insuficient", perquè podria autoritzar la construcció d'entre 80 i 120 nous hotels a Barcelona, portant a un total de 190.000 places turístiques i superant la població total de Nou Barris.