
La reforma laboral impulsada pel govern espanyol és el detonant principal que ha portat els sindicats a convocar una aturada general per la jornada del dijous 29 de març. Una convocatòria que es produeix en un moment de gran feblesa a l’Estat espanyol, amb una taxa d’atur del 23,6% i una economia recessiva, pròxima a ser intervinguda per la Unió Europea. El gran repte dels sindicats serà comprovar si la societat secundarà en massa la convocatòria o bé sols uns pocs aturaran la seva activitat.
El passat 10 de febrer l’executiu de Mariano Rajoy aprovava per decret una reforma del sistema laboral, que entre altres aspectes comporta un acomiadament més barat i amb menys barreres burocràtiques, més poder a l’empresari per poder variar les jornades dels treballadors i la possibilitat que empreses del sector públic puguin dur a terme acomiadaments col·lectius.
Els sindicats, amb UGT i CCOO al capdavant, plantegen aquesta convocatòria com una mesura extrema perquè el govern espanyol rectifiqui i replantegi la reforma laboral a partir del consens. Ignacio Fernández Toxo, secretari general de Comissions Obreres, espera “que la societat participi activament per demostrar al govern que s’ha d’apostar pel diàleg abans d’aprovar una llei d’aquestes característiques per decret”. Per la seva banda, Cándido Méndez, secretari general de UGT, va més enllà de la reforma laboral i creu que la vaga és una oportunitat perquè els governants “aturin les retallades que posen en perill l’estat del benestar”.
Els sindicats vaticinen un alt seguiment
Les organitzacions sindicals vaticinen que la vaga tindrà un alt seguiment, perquè més enllà que l’estat espanyol tingui 5 milions d’aturats, la reforma del sistema deixa el treballador en una situació “d’esclavatge”. La principal preocupació dels sindicats radica en les presumptes extorsions a les quals estarien sotmesos alguns empleats, que “conscients d’aquesta amenaça” s’estarien plantejant no participar a les aturades.
Des del govern espanyol, en boca de la ministra de treball, Fátima Báñez, s’ha demanat responsabilitat en tot moment als convocants, ja que segons paraules de l’administració, “l’economia espanyola es troba en una situació tan extrema que no es pot permetre el luxe de patir una aturada general”. A Catalunya, el president de la Generalitat, Artur Mas, també s’ha anat pronunciant en contra de la celebració de la vaga perquè considera que “més enllà de la protesta”, una aturada de l’economia no “generarà creixement econòmic ni ocupació a curt termini”.
En previsió que la vaga pugui tenir efectes negatius en la prestació dels respectius serveis públics, les diferents administracions implicades han establert uns serveis mínims per garantir el dret a treballar dels qui vulguin anar a treballar. Per tal d’assegurar que la jornada transcorri amb la menor incidència possible, la conselleria d’Interior ha elaborat un dispositiu perquè “es pugui conciliar el dret a la vaga i el dret a treballar”, segons va afirmar el conseller Felip Puig.