Espanya acorda una reducció voluntària del 7% del consum de gas

Els 27 ministres d'Energia de la Unió Europea aproven reduir fins a un 15% davant un possible tall en el subministrament per part de Rússia que, per ara, es manté al 20%

  • Planta de gas russa -
Publicat el 26 de juliol de 2022 a les 15:07
Acord europeu per reduir el consum de gas. Els 27 ministres d'Energia dels estats membres de la Unió Europea han aprovat el compromís de reduir el consum de gas un 15%, primer de forma voluntària i, si Rússia tanca l'aixeta, de forma obligatòria. La mesura entrarà en vigor el pròxim 1 d'agost i s'allargarà fins al 31 de març del 2023. La Unió Europea (UE) vol estar preparada davant dels possibles talls en l'emissió de gas per part de Rússia. Espanya, que és un dels països amb excepció, reduirà entre un 7% i un 8% el consum de gas de forma voluntària, tal com ha anunciat la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

 
Després que alguns països haguessin rebutjat la mesura d'abaixar el consum de manera igual en tots els casos, entre ells Espanya i Portugal, la Comissió Europea ha fet un pas enrere i ha suavitzat les restriccions, proposant mesures a mida per a cada país per garantir així el suport de tots els estats membres. Ribera ha posat a disposició del mercat comunitari les infraestructures d'emmagatzematge i regasificació amb què compta l'estat espanyol, que ha catalogat del "port d'entrada més important de gas natural per al conjunt de la Unió Europea". 

El nou acord de Brussel·les, doncs, manté l'objectiu de la reducció del 15%, però amb alguns matisos i excepcions per adaptar-se a les necessitats energètiques de cada país. "La proposta té com a objectiu estalviar de cara a l'hivern per tal de preparar-nos per a possibles disrupcions en el subministrament de gas per part de Rússia, que contínuament utilitza els recursos energètics com una arma", assenyalen els 27.

No obstant això, el text manté la porta oberta a declarar obligatòria la rebaixa –activant el que denomina 'alerta a la Unió'- en cas que detecti "riscos substancials d'escassetat de gas" o bé "una demanda de gas excepcionalment elevada". Perquè aquesta reducció passi a ser obligatòria, cal que ho sol·liciti la Comissió Europea o almenys cinc estats membres i, posteriorment, aprovar-ho per majoria qualificada. Això vol dir que, per aplicar l'obligatorietat, caldrà el vot favorable d'un mínim de 15 països i que representin almenys el 65% del conjunt de la població de la UE.

En el cas d'Espanya, que s'havia oposat fortament a la mesura, aquest dimarts la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit que Espanya s'ha vist "obligada" a acceptar la proposta de la UE. "Volem sortir amb un missatge clar d'unitat davant el xantatge de Putin, de solidaritat, amb els qui es veuen en una situació dura", ha expressat Ribera, "però també de flexibilitat per a la solidaritat que sigui efectiva". En aquesta línia, la ministra ha destacat l'estalvi domèstic com a "particularment important" i ha assegurat que, tot i que fixar la reducció del 15% és "molt difícil, sí que hi haurà un objectiu de reducció". 

Amb tot, la gasista russa Gazprom reduirà un 45% el subministrament de gas a través del Nord Stream 1 a partir d'aquest dimecres, i el deixarà al 20%. L'empresa russa està a l'espera de rebre una turbina provinent del Canadà, un procediment que s'està allargant i que atribueix a les sancions imposades per la Unió Europea (UE) i Regne Unit. Segons el grup, la manca d'aquesta turbina impedeix el funcionament total del conducte. Gazprom ha assegurat que la turbina s'instal·larà quan es completin els tràmits i el gas bombejarà "als volums que siguin tecnològicament possibles". Després de deu dies sense subministrament, Gazprom va reiniciar el subministrament la setmana passada, però a un 40% de la capacitat.

[h3]Quines excepcions es preveuen?[/h3]
Alguns dels matisos que permetrien facilitar una reducció menor del 15% són, per exemple, el descompte del total del gas consumit per omplir les reserves. A més a més, els estats amb més dependència del gas podran reclamar que no es compti el consum d'indústries essencials a l'hora de calcular la reducció obligatòria. 

Els primers que es podran acollir a l'excepció seran els països que no estan interconnectats amb altres estats membres a través de gasoductes, ja que el seu estalvi no podria beneficiar directament altres indrets. Seria el cas d'illes com Malta o estats com Irlanda. També en queden exempts els estats que no estan sincronitzats amb el sistema europeu d'electricitat i que són "altament dependents" del gas com a font per a produir electricitat.

Per altra banda, els 27 també eximeixen de l'obligatorietat de la reducció els estats amb interconnexions "limitades" però que tinguin capacitat per exportar part del seu consum domèstic a altres països de la UE, unes condicions que Espanya compleix.

Els darrers supòsits que contempla el Consell és que l'obligatorietat de reduir el consum no serà aplicable en aquells països que superin els objectius referents a les reserves de gas –de com a mínim el 80% abans del pròxim l'1 de novembre-, en aquells on el gas sigui una font energètica "indispensable" per les indústries crítiques i en aquells on el consum de gas s'hagi incrementat almenys un 8% durant l'any 2021 en comparació amb la mitjana dels cinc exercicis anteriors.