Gairebé un de cada quatre catalans es troba en risc de pobresa o exclusió social

Un 36% de catalans no podria fer-se càrrec de despeses imprevistes de 800 euros, un 30% no es pot permetre una setmana de vacances anual i un 20% no pot mantenir l'habitatge a temperatura adequada

Un home, buscant en un l'escombraria, a Barcelona.
Un home, buscant en un l'escombraria, a Barcelona. | Josep Lluís Escudero
26 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:43h
Gairebé 1,9 milions de catalans es troben en situació de risc de pobresa o exclusió social. O, dit d'altra manera, quasi un de cada quatre, el 24,4%. Així ho apunten les dades fetes públiques aquest dilluns de l'edició del 2023 de l'enquesta de condicions de vida de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), les quals apunten concretament que pateixen aquestes penúries 1.870.100 catalans. És una xifra lleugerament superior a la de l'any anterior, si bé, en termes relatius, el percentatge ha retrocedit tres dècimes.
 
Com ha evolucionat la taxa de risc de pobresa i exclusió social, a Catalunya


La taxa de risc de pobresa o exclusió social, anomenada taxa Arope, se situa a uns nivells similars als anys anteriors a la pandèmia, si bé, amb la Covid, es va enlairar fins a fregar el 27%. És una magnitud que es calcula des del 2013 i que inclou tant aquells catalans que es troben en alguna de les tres situacions següents: risc de pobresa (és a dir, que perceben menys del 60% de la mediana de renda), privació material severa (que compleixen, com a mínim, quatre de nou condicions establertes, com incapacitat per fer càrrec a despeses imprevistes, no poder menjar carn cada dos dies o no disposar de rentadora) o amb baixa intensitat de treball (que conviuen en llars on els adults havien treballat l'any anterior menys del 20% de dies possibles).
 
Com ha evolucionat la taxa de risc de pobresa i exclusió social i els seus components, a Catalunya


La taxa de risc de pobresa o exclusió social no afecta a tots els col·lectius de la mateixa manera. Les dones en pateixen més, ja que es troben en aquesta situació un 25,9% del total, per un 22,8% dels homes. De la mateixa manera, pel que fa a l'edat, la incidència més elevada es troba entre els més joves, atès que un 32,5% dels menors de 18 anys tenen risc de pobresa o exclusió social, percentatge que cau fins al 24,6% en el cas dels catalans entre 18 i 64 anys i al 16,2%, en els de 65 anys o més.

També hi ha una gran diferència en funció de la nacionalitat. Entre els que la tenen espanyola, només un 19,2% pateixen risc de pobresa o exclusió social, però gairebé la meitat dels estrangers s'hi troben (48%). Igualment, és especialment elevada la taxa Arope entre les llars amb fills dependents (28,6%). Pel que fa a les privacions, més habituals, un 36,1% de catalans no podria fer-se càrrec de despeses imprevistes de 800 euros, un 29,8% no es pot permetre una setmana de vacances anual i un 20% no pot mantenir l'habitatge en temperatura adequada.